Experţi ruşi: Armata ucraineană nu este pregătită de un război cu cea a Rusiei

Experţi ruşi: Armata ucraineană nu este pregătită de un război cu cea a Rusiei

Experţii ruşi susţin că armata ucraineană nu este pregătită să dea o ripostă

Mai mulţi experţi militari din Rusia, citaţi de gazeta.ru consideră că este puţin probabilă o intervenţie militară rusească în Ucraina, dar susţin că armata ucraineană nu este pregătită să opună rezistentă

Ştiri pe aceeaşi temă

Analistul militar Pavel Felgenhauer susţine că o eventuală intrare a trupelor ruse în Ucraina se poate termina cu pierderi serioase pentru Rusia.

"Războiul din Cecenia în comparaţie cu situaţia din Ucraina este un joc de copii. Aici nu e vorba de o naţiune un milion de ceceni, ci de 40 de milioane de ucraineni. Acum, ucrainenii vor avea împotriva cui să se unească“, afirmă expertul rus. citat de gazeta.ru.

În opinia lui Felgenhauer nu există nici o îndoială că în cazul unei campanii militare împotriva Rusiei, Occidentul va introduce sancţiuni economice.

Directorul Centrului de Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor Ruslan Puhov consideră că armata ucraineană actuală nu este în măsură să opună la rezistenţă celei ruse şi cel mai probabil, nu o va face.

Cum a degradat armata Ucrainei

"Armata ucraineană, înfiinţată în anul 1992, pe ruinele Uniunii Sovietice, a fost destul de numeroasă şi a moştenit tehnică modernă, dar pe parcursul celor 22 de ani de independenţă a degradat. Moralul a scăzut în mod constant, cele mai bune arme au fost vândute peste hotare, inclusiv în Georgia, aşa că acum această armată nu poate fi considerată o forţă serioasă. Alţi doi factori mai recenţi, care practic au îngropat armata din Ucraina ca forţă, sunt reforma militară din Rusia din anul 2008, şi trecerea din anul 2013 la sistemul de voluntariat pe bază de contract a celei mai mari părţi din armata din Ucraina. În primul caz ucrainenii au văzut că armata lor continuă să degradeze, în timp ce în Rusia s-a făcut o infuzie masivă de capital. În al doilea caz, în Ucraina angajaţii militari îşi fac serviciul militar în localităţile de baştină. Aşa că acum în Crimeea nu sunt militarii recrutaţi de exemplu din Lvov, ci localnici care nu au de gând să lupte împotriva Rusiei“, susţine specialistul rus.

Puhov aduce ca exemplu şi faptul că în ultimii 20 de ani armata rusă a participat  la mai multe conflicte armate, în timp ce colegii lor ucraineni nu au fost implicaţi în nici unul.

Expertul militar, redactorul şef al revistei Apărarea Naţională, Igor Korotcenko consideră că forţele armate şi de securitate din Ucraina nu sunt obligate să respecte posibilele ordine ale noilor autorităţi de la Kiev de a lupta contra armatei ruse.

"Cei care fac declaraţii belicoase la Kiev nu sunt nici ei legitimi, iar Ianukovici este încă preşedinte ales în mod legal. Prin urmare, ordinele date armatei de Oleksandr Turcinov sunt ilegale, iar armata ucraineană nu este obligată să le respecte şi ar trebui să rămână în cazarmă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte structuri de securitate“, a declarat Korotcenko.

Putin a obţinut temei legal de a interveni în Ucraina

Expertul a menţionat că decizia Consiliului Federaţiei Ruse nu semnifică că va avea loc o intervenţie militară în Ucraina. "Nimeni nu este de gând să ocupe Ucraina. Este evident însă că acum este vorba de o operaţiune de menţinere a păcii, pentru a preveni un război civil pe scară largă“, afirmă analistul.

Korotcenko susţine că în prezent se desfăşoară un amplu război informaţional contra Rusiei. Totuşi el constată că  Putin a obţinut temei legal de a trimite trupe în Ucraina. "Să vedem ce măsuri va întreprinde Ministerul Apărării. Cred că dacă vorbim despre o posibilă operaţiune militară, aceasta se va limita doar la Crimeea. Nu este însă exclusă şi o intervenţie mai largă. Totul va depinde de situaţie“, conchide expertul.

Cât despre capacitatea armatei ucrainene de a opune rezistenţă, Korotcenko este foarte sceptic.
"Aproape toate unităţile, cu excepţia, poate a forţelor speciale şi trupele aeropurtate, nu sunt în stare să lupte. Armata a stat în cazarmă şi când a fost răsturnat regimul lui Ianukovici. În vestul Ucrainei chiar a permis opoziţiei să se înarmeze cu armele din dotarea armatei“, a mai adăugat expertul rus.

Directorul Centrului de Prognoze Militare Anatoli Ţiganok şi-a exprimat şi el încrederea că nu se va ajunge la confruntare armată în Ucraina. "Va depinde mult de modul în care va acţiona NATO şi China“, a precizat analistul.

Expertul face o analogie cu invazia sovietică din anul 1968 din Cehoslovacia. "Acum 45 ani, am participat la evenimentele din Cehoslovacia, iar până a intra am stat în coloane de trei luni: iunie, iulie şi începutul lui august. O astfel de situaţie s-ar putea întâmpla din nou şi acum“, a concluzionat el.

 Vehicule ale armatei ruse în orașul de graniță Balaclava din Crimeea FOTO Reuters    

Imagini din aceeasi galerie
 •  Vehicule ale armatei ruse în orașul de graniță Balaclava din Crimeea FOTO Reuters    
 • Militari ruși încercuiesc o unitate militară din apropiere din Simferopo FOTO Reuters 
 • Soldați ucraineni se mențin pe poziții în spatele porții unei unități militare înconjurate de militari ruși FOTO Reuters 
 • O bază militară ucraineană din Feodosia a fost paralizată de trupele ruseşti FOTO Twitter 
 • Militari înarmați lângă vehicule militare ruse, în fața unui post de grăniceri din orașul Balaclava - Crimeea FOTO Reuters
 •  Vehicule ale armatei ruse în orașul de graniță Balaclava din Crimeea FOTO Reuters    
 •  Vehicule ale armatei ruse în orașul de graniță Balaclava din Crimeea FOTO Reuters    
 •  Vehicule ale armatei ruse în orașul de graniță Balaclava din Crimeea FOTO Reuters    
 • Bărbați înarmați păzesc intrarea către Aeroportul Belbek din Crimeea, după ce vineri au fost ocupate două aeroporturi din peninsulă, într-o acțiune descrisă de guvernul ucrainean ca o invazie și ocupație a forțelor ruse FOTO Reuters  
 • Avioane de luptă neidentificate au fost fotografiate pe aeroportul Belbek din Crimeea, după ce bărbați înarmați au preluat controlul asupra două aeroporturi din Crimeea FOTO Reuters 
 • Camioane ale armatei ruse circulă pe drumul dintre Sevastopol și Simferopol FOTO Reuters   
 • Bărbați înarmați stau pe poziții în apropiere de Parlamentul din Simferopol - Crimeea FOTO Reuters 
 • Bărbaţi înarmaţi stau pe poziţii în apropiere de Parlamentul din Simferopol - Crimeea FOTO Reuters   
 • Bărbați înarmați controlează documentele unor jurnaliști în zona clădirii Parlamentului din Simferopol - Crimeea FOTO Reuters 
 • Bărbați înarmați în centrul orașului Simferopol din Crimeea FOTO Reuters   
 • Bărbați înarmați patrulează în centrul orașului Simferopol din Crimeea FOTO Reuters 
 • Bărbaţi înarmaţi patrulează în centrul oraşului Simferopol din Crimeea FOTO Reuters
 • Bărbat înarmat în Simferopol, Crimeea FOTO Reuters
 • Protestatari proruși flutură steagul rus într-un marș în centrul Donețk FOTO Reuters    
 • Un protestatar ține un steag rus în timpul unui marș prorus în Simferopol FOTO Reuters    
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările