Experţi: Populaţia din UTA Găgăuzia rămâne captivă propagandei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gagauzia

Relaţiile moldo-române sunt prezentate denaturat de către mass-media din UTA Găgăuzia, iar populaţia din regiune rămâne captivă propagandei informaţionale. Concluziile aparţin comentatorilor politici de la Chişinău, care explică astfel fenomenul investiţiilor masive din partea României în regiunea găgăuză, pe de o parte, şi votul antieuropean al cetăţenilor de acolo, pe de altă parte, notează IPN.

 Potrivit experţilor, România nu aşteaptă o transformare a investiţiilor din UTA Găzăuzia în voturi proeuropene, ci este o investiţie în bunăstarea cetăţenilor.

Zeci de grădiniţe renovate, zeci de autobuze şcolare pentru elevii liceelor din regiune, un centru de informare al României la Universitatea din Comrat, echipamente medicale pentru spitalul din Comrat. Sunt doar câteva dintre investiţiile României în regiunea găgăuză. Totuşi, la alegerile parlamentare anticipate din iulie, peste 80% din populaţia regiunii a susţinut blocul PCRM-PSRM. Experţii îşi explică fenomenul prin propaganda mass-media îndreptată împotriva României.

„Cu regret, această minoritate etnică nu a fost integrată în statul Republica Moldova. Această minoritate după mentalitate şi aspectele psihologice încă se raportează perioadei sovietice, sentiment care este puternic alimentat de spaţiul informaţional rusesc. Mass-media existentă acolo, de cele mai multe ori, nu reflectă corect relaţiile moldo-române. Mai degrabă se încearcă menţinerea unor fobii în raport cu România, pentru că astfel se creează imaginea permanentă a adversarului, inamicului care vrea să ducă la dispariţia statului Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.  

Potrivit unor comentatori politici, Chişinăul înregistrează un eşec lamentabil în privinţa integrării minorităţii din Găgăuzia. Iar miza României nu ar fi, neapărat, obţinerea voturilor proeuropene în schimbul investiţiilor în UTA Găgăuzia.

„Asistăm la un paradox când investiţiile europene, inclusiv româneşti, s-au înteţit în regiunea găgăuză, iar populaţia rămâne captivă propagandei care ar trebui să trezească îngrijorări la Chişinău şi în Uniunea Europeană. Dar nu trebuie să aşteptăm ca investiţiile româneşti din Găgăuzia să se traducă, neapărat, în voturi proeuropene, sunt investiţii pe termen lung în bunăstarea populaţiei. România a încurajat şi acordarea vaccinurilor pentru regiunea transnistreană, pentru că sunt lucruri pe care populaţia le reţine. Indiferent dacă se schimbă sau nu situaţia în Găgăuzia şi în stânga Nistrului, aceste ajutoare rămân în conştiinţa oamenilor ”, a spus comentatorul politic Vlad Ţurcanu.

În prezent, România contribuie financiar la construcţia unui noi bloc de studii al liceului „Mihai Eminescu”, singurul liceu cu predare în limba română din Comrat . Din valoarea totală a proiectului de 20 de milioane de lei, Guvernul României a alocat 15 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite