Expert-Grup: Doar 28 din cele 51 de acţiuni prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 51 de acţiuni prevăzute de Foaia de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului şi Parlamentului pentru perioada iulie-decembrie 2017 au fost realizate doar 28. Zece din acţiunile realizate sunt apreciate drept „realizate cu rezerve”, iar 22 de acţiuni sau 43% din total au fost iniţiate, dar nefinalizate. Raportul de monitorizare a fost prezentat astăzi, 1 februarie, de către experţi, transmite IPN.

Potrivit director executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, motivele depăşirii termenelor limită ţin de stabilirea unor ţinte calendaristice prea ambiţioase. Şi efectele reformei Guvernului au afectat ritmul reformelor în general şi ritmul implementării măsurilor stabilite în Foaia de parcurs.

Per general, Foaia de parcurs, deşi are anumite efecte pe termen scurt, pe termen lung nu poate servi drept un instrument eficient de planificare, menţionează Adrian Lupuşor. Pe viitor, guvernarea ar trebui să se concentreze pe reformarea cadrului de planificare strategică, iar existenţa anumitor Foi de parcurs ar fi justificată numai dacă acestea ar face referire la strategiile sectoriale existente.

Cel mai bine Foaia de parcurs a fost realizată în sectorul financiar-bancar. Din cele opt acţiuni prevăzute în domeniul „Guvernanţă în sectorul financiar-bancar”, şase au fost realizate fără rezerve, una – realizată cu rezerve şi una – iniţiată, dar nefinalizată. Implementarea sporită se datorează orientării pro-active a instituţiilor din acest sector (în special BNM), inclusiv în contextul angajamentelor asumate prin Memorandumul cu FMI.

La polul opus se află domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei, cu cele mai modeste progrese. Nouă acţiuni din cele zece planificate au fost iniţiate, dar nefinalizate. Cauzele ţin de capacităţile instituţionale reduse, voinţa politică slabă şi termenele de implementare prea ambiţioase. În domeniul reformei administraţiei publice, din cele şase acţiuni planificate, cinci au fost realizate, însă cu rezerve. Principala cauză este că, deşi reforma respectivă este implementată cu ritm relativ sporit, nu are la bază analize funcţionale şi date empirice, fiind astfel percepută mai curând ca o reformă politică.

Experţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recurgerea la Foi de parcurs în calitate de documente de planificare şi instrumente de impulsionare a reformelor. Foaia de parcurs nu dispune de indicatori de performanţă şi nu prevede alocarea resurselor financiare pentru implementarea acesteia. În plus, documentul prevede acţiuni urgente, care necesită a fi implementate pe termen scurt, fără a face referinţe la strategiile de dezvoltare la nivel de sector deja adoptate, fapt ce poate submina implementarea acestora.

Raportul de monitorizare a foii de Parcurs a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul USAID.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite