Dodon s-a lăudat degeaba: Moscova continuă să expulzeze muncitorii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul mai multor zvonuri apărute conform cărora ar fi amnistiaţi cetăţenii moldoveni din Rusia care au depăşit termenul de aflare pe teritoriul acestei ţări, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) informează că autorităţile Federaţiei Ruse nu au oferit informaţii oficiale ce ar confirma stabilirea acestor noi reguli.

Totodată, s-a constatat că în ultimele zile au fost înregistrate mai multe cazuri de aplicare a restricţiilor la intrarea cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul Federaţiei Ruse. Într-un comunicat de presă MAEIE a anunţat că va continua comunicarea cu partea rusă în vederea clarificării situaţiei în cauză şi va reveni cu informaţii suplimentare.

Astfel, se dovedeşte că declaraţiile pe care le-a făcut liderul socialiştilor Igor Dodon, cu câteva săptămâni în urmă, conform cărora s-a înţeles cu autorităţile ruse să „ierte” moldovenii care au încălcat legislaţia migraţională a Rusiei, nu sunt adevărate.

Dodon a avut o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar şi cu şeful Serviciului Federal de Migraţie (SFM) al Federaţiei Ruse, Konstantin Romodanovski. Acesta l-a asigurat pe socialist că toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor tranzita graniţa cu Rusia până pe 30 noiembrie nu vor întâmpina niciun obstacol chiar dacă aceştia au probleme cu actele de şedere pe teritoriul Rusiei. Astfel, Dodon, a recurs la acest truc electoral anunţând că toţi moldovenii care au depăşit termenul de aflare în ţară vor fi „amnestiaţi”.

Victor Juc, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a spus că Federaţia Rusă nu va ierta cetăţenii moldoveni. „Aşa ceva în principiu nu poate fi, căci, dacă s-a încălcat legislaţia, nu poate să se ierte încălcările şi să înceapă totul de la zero. Vine în contradicţie cu toate principiile juridice. Nu cred că cei din Federaţia Rusă vor accepta, chiar dacă ei spun acum verbal acest lucru. E o momeală care, în ultimă instanţă, va fi împotriva celor creduli”, a afirmat Victor Juc.

În context, MAEIE sugerează cetăţenilor, care intenţionează să ţină cont de anunţul autorităţilor ruse din 5 noiembrie 2014, să consulte minuţios legislaţia în vigoare a Federaţiei Ruse la acest capitol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite