Dodon, la un pas să piardă posibilitatea de a numi procurorul general: Numirea procurorului de către Timofti este ilegală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat nemulţumit de concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor miercuri, 7 decembrie, în urma căruia a fost desemnat în funcţia de procuror general, Eduard Harunjen. Dodon afirmă că Nicolae Timofti nu are legitimitatea necesară să-l numească pe Harunjen în funcţie, iar dacă şi-l va numi, procurorul nu va fi recunoscut de către noul şef de stat.

Într-o postare pe Facebook, Dodon afirmă că mandatul preşedintelui Timofti a expirat deja, acesta având la moment doar un rol de interimar, până la învestirea în funcţie a noului preşedinte. Ceea ce în opinia politicianului ar însemna că Timofti nu mai are legitimitatea de a lua decizii de mare importanţă politică pentru ţară, mai ales dacă aceste decizii nu sunt urgente, nu ţin de forţă majoră.

„Iată de ce consider că numirea procurorului de către Nicolae Timofti este lipsită de legitimitate, este chiar ilegală, se face în grabă, aproape pe furiş, ca şi votarea actualului Guvern Filip. 
Nici actualul Consiliu al Procurorilor nu are credibilitate, el este subordonat guvernării şi în acest mod se denaturează însuşi sensul de reformare a procuraturii”, a subliniat fostul lider al PSRM.

Igor Dodon speră că Timofti va demonstra caracter măcar pe final de mandat şi va refuza să participe la acest abuz. Totodată, el afirmă că acesta este motivul de ce se întârzie cu validarea mandatului noului preşedinte, şi anume faptul ca Dodon să nu poată bloca deciziile importante pentru guvernare, precum numirea noului procuror general.

„Declar că dacă Timofti va numi un procuror, acesta nu va avea legitimitate nici în faţa mea, nici în faţa poporului Republicii Moldova. Voi depune toate eforturile pentru a schimba persoana numită cu un alt candidat care va fi ales in baza unui nou concurs public, din afara schemelor oligarhilor de la guvernare”, a conchis Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite