Director APE: Se speculează cu ameninţările la adresa Moldovei din partea Rusiei, dar sunt ignorate cele interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova există tendinţa de a vorbi despre ameninţările care vin din exterior, bunăoară din Federaţia Rusă, dar, în acelaşi timp, sunt ignorate ameninţările care vin din interiorul ţării, menţionează Victoria Bucătaru, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

În cadrul unui club de presă desfăşurat de APE la IPN, Victoria Bucătaru a spus că în ultima perioadă se vorbeşte foarte mult despre Federaţia Rusă ca despre o ameninţare pentru Republica Moldova, dar şi pentru regiune, amintindu-se şi despre situaţia cu Ucraina. Însă Republica Moldova niciodată nu a declarat Federaţia Rusă ca fiind agresor, spre deosebire de Georgia şi Ucraina.

„Noi vorbim despre nişte ameninţări, dar nu stipulăm foarte clar dacă statul Federaţia Rusă este sau nu un agresor pentru Republica Moldova. Sunt practic nişte speculaţii. Ştim că Federaţia Rusă influenţează Republica Moldova, dar, în acelaşi timp, acestea sunt declaraţii făcute din perspectiva „soft power” şi mai puţin declaraţii făcute la nivel de autorităţi, ceea ce presupune că nici politicile pe care le avem nu sunt construite în aşa fel încât să vorbim despre o securitate a statului care este foarte bine înţeleasă”, a notat directoarea APE.

Victoria Bucătaru a mai spus că, spre regret, nu se pune accentul pe ameninţările care vin din interiorul statului, şi anume din sectorul de securitate. Şi aici este vorba despre mai multe elemente: cum se asigură transparenţa justiţiei sau funcţionalitatea instituţiilor anticorupţie, bunăoară.

„Primul lucru pe care îl spun partenerii euroatlantici este că, pentru a accede într-o structură europeană, precum este UE, trebuie să ai un mediu de securitate atât din punct de vedere al securităţii frontierelor, al securităţii interne, dar şi din punct de vedere al reformelor pe intern – reforma justiţiei, reforma în domeniul anticorupţie, o economie stabilă, dar şi o societate prosperă”, a mai spus Victoria Bucătaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite