Deputat PAS: Avem şanse să obţinem statutul de candidat la aderare în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lilian Carp, deputat PAS
Lilian Carp, deputat PAS

Vizita la Chişinău a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, reprezintă un mesaj puternic de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova şi a agendei de reforme. Această vizită inspiră încredere că, în viitorul apropiat, Republica Moldova va obţine statutul de candidat la aderare, spune deputatul PAS Lilian Carp, potrivit căruia Franţa şi România sunt principalii avocaţi ai Chişinăului în Uniunea Europeană, notează IPN.

La Chişinău, preşedintele francez a menţionat că răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare depusă de Republica Moldova va fi unul clar şi însoţit de condiţionalităţi. Liderul de la Elysee a insistat pe respectul procedurilor în procesul de eurointegrare a Republicii Moldova. Reprezentanţii guvernării de la Chişinău spun că mesajul preşedintelui Macron inspiră încredere că, foarte curând, Republica Moldova va obţine o perspectivă clară de aderare.

„Avem şanse să obţinem acest statut de stat candidat la aderare în viitorul apropiat. Franţa este a doua ţară după România care ajută Republica Moldova în acest sens. Pentru Ucraina este Polonia care face lobby. Preşedintele Poloniei a spus franc că va merge în toate ţările pentru a susţine candidatura Ucrainei. În acest context, înţeleg şi vizita preşedintelui Iohannis la Kiev. El vrea să dea de înţeles că ambele state trebuie să meargă la pachet. Preşedintele Iohannis face tot posibilul ca Republica Moldova să fie acceptată şi să obţină acest statut de ţară candidat”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca, spune că este puţin probabil ca Uniunea Europeană să privilegieze Republica Moldova în raport cu alte state care au depus anterior cereri de aderare.

„Ar trebui să privim cu optimism mesajul preşedintelui Macron care a spus că va depune eforturi pentru a convinge şi alte state să ajungă la un consens, astfel încât Republica Moldova să obţină statutul de stat candidat la aderare. Franţa reprezintă unul dintre cele mai importante state din UE şi deţine şi preşedinţia UE. Fiecare stat care deţine această preşedinţie, la final de mandat, vrea să vină cu rezultate. Iar susţinerea candidaturii noastre şi a Ucrainei ar putea fi un astfel de rezultat. În discurs, preşedintele Franţei, de multe ori, a menţionat că este necesar un echilibru, iar acest lucru poate fi interpretat ca un mesaj potrivit căruia sunt mai multe state care bat la poarta UE, iar Republica Moldova nu ar trebui să fie avantajată în raport cu ele. Adică trebuie să mergem pe căile bătătorite de alte state”, a spus Veaceslav Berbeca.

În timpul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la Chişinău a fost semnată convenţia cu privire la evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale dintre Republica Moldova şi Franţa. De asemenea, a fost semnat acordul privind activitatea Agenţiei Franceze de Dezvoltare, Proparco şi Expertise France în Republica Moldova şi acordul prin care Republica Moldova obţine un credit de 15 milioane de euro din partea Agenţiei Franceze de Dezvoltare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite