Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk: „Cheia rezolvării conflictului transnistrean e un divorţ civilizat, cum au făcut-o Cehia şi Slovacia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk optează pentru „un divorţ civilizat“ cu Chişinăul
Evgheni Şevciuk optează pentru „un divorţ civilizat“ cu Chişinăul

„Cheia rezolvării raporturilor dintre Moldova şi Transnistria constă într-un divorţ civilizat, după exemplul Cehiei şi Slovaciei sau a Serbiei şi Muntenegrului. Recunoaşterea internaţională a Transnistriei va aduce doar plusuri, prin stabilizarea situaţiei în regiune şi consolidarea colaborării paşnice“, a declarat liderul republicii separatiste la o conferinţă OSCE ce are loc în Germania.

Declaraţia aparţine liderului autoproclamatei regiuni transnistrene, Evgheni Şevciuk, rostită în cadrul conferinţei OSCE de la Landshust, Germania, transmite portalul nr2.ru. Şevciuk a dat exemplu Kosovo care deja a fost recunoscută de mai mult de 100 de state membre ONU.

Liderul de la Tiraspol consideră că părţile implicare în rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să ţină cont întâi de toate de „oameni şi nu de dogme sau conflicte discutabile“. „Sunt oare gata membrii comunităţii internaţionale să accepte voinţa transnistrenilor, expusă în repetate rânduri în cadrul referendumurilor? Sunt gata să garanteze că drepturile lor vor fi respectate la fel ca în alte părţi ale lumii? Sunt gata să recunoască că la bazele democraţiei stă voinţa umană, inclusiv a celor care trăiesc într-o zonă de conflict?“, s-a întrebat retoric Şevciuk. Totodată, a accentuat că Tiraspolul, chiar dacă a trimis la o solicitare oficială, încă nu a primit documentele ce conţin condiţiile creării Zonei de liber schimb Moldova-UE.

„Noile condiţii nu răspund la întrebarea cum va arăta economia tranistreană, situaţia din câmpul muncii, veniturile bugetarilor etc. Ele nu răspuns cine din Moldova sau Uniunea Europeană este gata să achite datoria de patru miliarde de dolari a Transnitriei şi alte sute de milioane anual pentru creşterea competitivităţii economice“, a specificat liderul de la Tiraspol.

„Cine a spus că noi trebuie să credem orbeşte că totul va fi bine? Avem experienţa anului 2006, misiunea EUBAM, noile reguli ale Republicii Moldova. Situaţia n-a devenit mai bună, ci dimpotrivă, mai rea! Am pierdut sectoare întregi ale economiei. Dacă schimbările pot duce la moartea economiei transnistrene, demonstrând că în conflict «noi vom decide totul pentru voi», presupun că acest fapt nu va rezolva problemele, dar vor amplifica criza“, s-a arătat încrezut liderul transnistrean.

În cadrul întrevederii de ieri în Germania, prim-ministrul Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk au discutat despre libertatea circulaţiei, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bâcului şi aspecte privind facilitarea transportului de pasageri şi mărfuri.   La eveniment au participat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, şi ministrul de stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite