Cazul „Laundromatului rusesc” realizat prin instanţele moldoveneşti: Miliarde de dolari au ajuns în 62 de state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sume de miliarde care figurează în tranzacţiile suspecte în cazul „Laundromat” au ajuns în 62 de state ale lumii, a afirmat directorul adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Evghenii Sîrbu, la audierile publice făcute de Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor care au dus la spălarea banilor prin intermediul judecătoriilor şi al instituţiilor financiar-bancare din R. Moldova, transmite IPN.

Potrivit directorului Vasile Şarco, în anul 2010 serviciul a recepţionat de la o unitate bancară o informaţie privind o tranzacţie suspectă cu implicarea mai multor actori. Astfel că toate tranzacţiile suspecte pe durata investigaţiilor au fost analizate şi cercetate de către serviciu. În perioada 2011 – 2014 s-au făcut trei controale tematice şi unul la întregul sistemul bancar. Totodată, serviciul a acumulat dosarele interne de la instituţia bancară vizată, dar şi a sesizat aproximativ 100 de state pentru obţinerea informaţiilor.

El mai spune că, în perioada 2010-2012, Serviciul era focusat pe obţinerea informaţiilor despre originea banilor care veneau dintr-o ţara străină. Unele state europene au refuzat furnizarea informaţiei motivând că nu există date cu privire la originea criminala a banilor. Suma totală a tranzacţiilor s-ar ridica la peste 22 de miliarde de dolari. Potrivit lui Vasile Şarco, conversia rublelor în valută a fost făcută în sistemul bancar rusesc şi, la prima vedere, aceasta nu s-a reflectat asupra sistemului de schimb valutar din Republica Moldova. Persoanele care au ridicat banii nu sunt persoane rezidente al Republicii Moldova, dar intrau în ţară prin segmentul transnistrean în acea perioadă.

Întrebaţi dacă din şirul de companii prin care s-a produs „Laundromatul” sunt unele controlate de actuali, foşti politicieni sau persoane publice, reprezentanţii SPCSB au spus că sunt, fără să ofere detalii. Ei au mai relatat că instituţia deţine multe informaţii confidenţiale care nu pot fi transmise într-o formă publică, solicitând o şedinţă închisă în formatul prezenţei fizice.

În context, data următoarei şedinţe, de data aceasta închisă, va fi decisă săptămâna viitoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite