Candu afirmă că ar putea fi modificată Constituţia pentru a-i limita şi mai mult competenţele lui Dodon: „Merită de făcut o reformă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

După ce Igor Dodon a fost suspendat din funcţie pentru a patra oară, pentru refuzul de a semna decrete sau de a promulga anumite legi, speakerul Andrian Candu s-a întrebat „pentru ce mai avem nevoie de preşedinte”. Dezvoltând această idee în cadrul unei emisiuni la Moldova 1, şeful Legislativului a spus că, dacă democraţii se vor menţine la guvernare, aceştia ar putea modifica Legea Supremă pentru a-i limita competenţele preşedintelui ţării.

Întrebat dacă va pleda pentru lichidarea Preşedinţiei, Andrian Candu a răspuns: „Poate vom opta pentru simplificarea şi mai mult a acestei instituţii. Ca şi multe alte republicii parlamentare, că-i Italia, că-i Germania, acel preşedinte chiar este limitat”. 

Candu a mai subliniat că „probabil merită de făcut o reformă constituţională şi de dus până la capăt această idee a republicii parlamentare depline”.

De menţionat că, înainte ca Igor Dodon să preia funcţia de preşedinte al ţării, Parlamentul a scos din subordinea Preşedinţiei Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat. Mai mult decât atât, şeful statului a fost lipsit şi de dreptul de a numi procurorul general.

Aceste modificări legislative l-au făcut pe Igor Dodon să afirme că guvernarea i-a retras în mod intenţionat aceste atribuţii, pentru că s-ar teme de el. De asemenea, modificările respective au servit drept justificare pentru preşedintele ţării, atunci când era întrebat de ce nu a acţionat în unele momente contra guvernării, precizând că i-au fost retrase competenţele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite