Avocatul Ion Dron: Este un fals că Maia Sandu poate să ignore candidatul majorităţii parlamentare la desemnarea unui prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Ion Dron FOTO IPN
Avocatul Ion Dron FOTO IPN

Avocatul Ion Dron susţine că o serie din ipotezele apărute în spaţiul public care justifică decizia preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru sunt false. Ion Dron consideră că Maia Sandu nu avea dreptul să respingă candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de premier.

În acest sens, Ion Dron a prezentat, într-o postare pe Facebook, textele hotărârilor constituţionale care demonstrează că atribuţiile preşedintelui la desemnarea premierului sunt limitate.

1. Şeful statului are o putere mai mare decât parlamentul la desemnarea prim ministrului. Fals. Dovadă:

Hotărârea Curţii Constituţionale (HCC) nr.23 din 06.08.2020 (paragraf 17) ” Analizând ponderea fiecăreia dintre cele două autorităţi publice în procedura de formare a Guvernului, rolul Parlamentului este unul decisiv în raport cu rolul Preşedintelui Republicii. În plus, în conformitate cu prevederile articolului 60 alin. (1) din Constituţie, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova.” (sintagme cheie: Parlamentul organ suprem cu rol decisiv)

2. O majoritate parlamentară este construită numai din fracţiuni parlamentare. Fals. Dovadă:

a) Dispoziţia HCC nr.21 din 02.07.1998 ”Prin sintagma "majoritatea parlamentară", cuprinsă în art. 82 alin. (1) din Constituţie, se înţelege numărul de deputaţi ce constituie o majoritate absolută, adică jumătate plus unu din numărul total de deputaţi aleşi în Parlament.”

b) HCC nr.29 din 29.12.2015 ( paragraf 114) „prin sintagma „majoritatea parlamentară" se înţelege majoritatea absolută a deputaţilor aleşi în Parlament, care, în baza dispoziţiilor constituţionale, pot acorda vot de încredere Guvernului şi Prim-ministrului”. ( sintagma cheie: majoritate deputaţi nu alianţă fracţiuni parlamentare).

3. Şeful statului poate să ignore candidatul majorităţii parlamentare la desemnarea unui prim ministru. Fals. Dovadă:

Dispoziţiile pct.2 din dispozitivul HCC nr. 23 din 06.08.2020: ” În sensul articolului 98 alin. (1) din Constituţie, marja discreţionară a Preşedintelui Republicii la desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de Prim-ministru.” ( sintagmă cheie: preşedintele este limitat şi este obligat).

    

În concluzie, Ion Dron a scris că „visurile şi poftele politice nu pot realizate decât în cadrul constituţional fiindcă, articolul 5 alin. (1) din Constituţie statuează - democraţia în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura şi cu totalitarismul.( HCC nr.29 din 29.12.2015 paragraf 109) Punct”.

Preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite