Anatol Şalaru: „Rusia a declanşat, întreţinut şi beneficiat de pe urma  războiului de la Nistru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru a reacţionat la declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, privind conflictul de pe Nistru, din 1992. Şalaru susţine că „realitatea de facto, mai ales militară, rămâne aceeaşi: Rusia a declanşat, întreţinut şi beneficiat de pe urma războiului de la Nistru”.

„Este absurd şi sfidează nu doar logica dar şi bunul simţ să crezi că ofiţerii ruşi ai Armatei a 14-a care au organizat şi înarmat separatiştii au acţionat de capul lor. În războiul transnistrean au acţionat concertat şi dirijat ofiţeri ai armatei ruse, ofiţeri ai KGB şi GRU, trupe neregulate organizate în Federaţia Rusă şi trimise să lupte contra Republicii Moldova”, a scris Anatol Şalaru pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru spune că argumentele lui Aurel Ciocoi „reprezintă aceeaşi naraţiune pe care de zeci de ani Federaţia Rusă o enunţă şi care este invocată pentru staţionarea ilegală a trupelor ruse în Transnistria: Rusia nu a fost parte a conflictului, Rusia a intervenit pentru pacificare, Rusia nu poate pleca din Transnistria pentru că s-ar declanşa un nou război”.

„Cum era de aşteptat, pe lângă Dodon, apar noi şi noi trompete ale intereselor ruseşti. Nu mă aştept ca Ciocoi să demisioneze. Specialiştii în intelligence spun că nimeni nu demisionează când este în misiune pentru Federaţia Rusă”, a concluzionat Şalaru.

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a afirmat luni, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, că nu-l surprind declaraţiile controversate ale ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru. Colonelul a subliniat că „ani la rând, Partidul Socialiştilor s-a manifestat ca un partid trădător, antinaţional şi antieuropean”.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite