Încă doi deputaţi din R. Moldova, infectaţi cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a anunţat luni, 20 iulie, că membrii fracţiunii parlamentare a Partidului Şor Vladimir Vitiuc şi Igor Himici au fost infectaţi cu COVID-19. Alaiba a făcut acest anunţ în contextul deciziei Biroului Permanent al Parlamentului de a convoca astăzi şedinţa în plen, pentru a dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, în pofida faptului că există doi deputaţi contaminaţi cu noul coronavirus.

Dumitru Alaiba consideră că majoritatea parlamentară grăbeşte procesul de dezbatere a moţiunii de cenzură în Parlament ca să evite riscul ca încă un deputat să părăsească coaliţia PDM-PSRM şi în aşa fel să fie demis Guvernul.

„Când Nichiforciuc era confirmat cu COVID19, ne-au trimis pe două săptămâni acasă, să ne testăm, chestii. Pentru că le încurca parlamentul. Acum că trebuie de accelerat repejor cu această moţiune de cenzură, cât nu au mai părăsit câţiva minoritatea parlamentară. Dacă socialiştii îşi vor încălca propriul precedent de a trimite deputaţii în izolare şi acum, vor demonstra în fapte că măsura precedentă de a obstrucţiona activitatea parlamentului a fost una abuzivă şi, ziceam eu, penală”, a scris Dumitru Alaiba pe Facebook.

Premierul Ion Chicu a anunţat că şedinţa Parlamentului la care se va dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de deputaţii din fracţiunile Platformei DA şi PAS, va fi organizată luni, 20 iulie.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a prezentat la şedinţa în plen moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, document semnat de 27 de deputaţi din Platforma DA, PAS şi deputatul neafiliat Octavian Ţîcu.

De menţionat că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.

Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Anterior, Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 

Lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat joi, 16 iulie, că fracţiunea parlamentară a PAS va semna şi va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iniţiată de Platforma DA. Decizia a fost luată în pofida faptului că nu există voturi suficiente pentru demiterea Cabinetului de miniştri, iar PDM a comunicat că nu va sprijini moţiunea. Anterior, Maia Sandu afirma că nu va semna moţiunea dacă nu există garanţia că sunt voturi suficiente. De această dată, Maia Sandu a declarat că speră că democraţii îşi vor revedea decizia şi în ultimul ceas vor vota pentru demiterea Guvernului.

Amintim că la întrevederea dintre Maia Sandu şi Pavel Filip, ultimul a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputaţi corupţi şi traseişti, care au fost scoşi ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu şi Şor. Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PDA şi PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Şor şi Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii şi finanţatorii lor sunt implicaţi în frauda bancară, coruperea deputaţilor şi alte ilegalităţi, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite