În ce condiţii Ilan Şor este gata să se prezinte în faţa instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Sor orhei.md

Ilan Şor, preşedintele Partidului „Şor”, susţine că e gata chiar astăzi să se prezinte la şedinţa de judecată în dosarul privind frauda bancară, cu condiţia că va fi anulat mandatul de arest pe numele său pe care îl consideră ilegal şi şedinţele sale de judecată vor fi deschise pentru presă. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă în care a răspuns la întrebările jurnaliştilor printr-o intervenţie live, transmite IPN.

Ilan Şor declară că el nu are nicio atribuţie la furtul din sistemul bancar. Potrivit lui, în procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, pentru care au fost alocate 13 miliarde de lei, au fost implicaţi doi angajaţi ai Băncii Naţionale. Este vorba de viceguvernatoarea BNM de atunci, Ema Tăbârţă, care se afla în relaţii apropiate cu Veaceslav Platon şi Ion Ropot, şeful Direcţiei rezoluţie bancară din cadrul BNM, soţia căruia lucra pentru Veaceslav Platon.

„Banii din bugetul de stat nu au fost luaţi de mine sau alte persoane. Aceşti bani au fost alocaţi din bugetul de stat de funcţionari de stat care au luat decizia să nimicească trei bănci”, a declarat liderul PPŞor. Acesta a venit cu o recomandare către Guvern şi Parlament, ca să analizeze opţiunea întoarcerii licenţelor şi activele băncilor foştilor proprietari, lucru care ar contribui la întoarcerea celor 13 miliarde în buget. Actualmente, potrivit lui Ilan Şor, foştii acţionari pregătesc o cerere în judecată privind distrugerea ilegală a trei bănci şi retragerea ilegală a licenţelor.

Întrebat de jurnalişti unde se află, Ilan Şor, a spus că „nu a plecat din ţară” şi că noaptea se află „în coşmarurile lui Dodon, iar ziua lucrează”. Acesta a menţionat că nu poate apărea în public din motive de securitate.

Ilan Şor a comentat declaraţiile reprezentanţilor PSRM precum că el ar sta în spatele protestului veteranilor de război petrecut la începutul săptămânii curente. Acesta a menţionat că manifestaţia nu a fost altceva decât un eveniment „spontan”, făcut de oamenii care „au obosit” şi care „vor dreptate”.

Potrivit lui, iniţierea discuţiilor PSRM cu PDM pentru crearea unei coaliţii, era un scenariu aşteptat. „Cu Partidul Democrat acum nimeni nu vrea să facă coaliţie, pe el vor doar să-l înghită, să-l cumpere. Nu este niciun interes pentru democraţi decât propriile interese ale conducerii partidului de a se uni cu socialiştii”, a declarat Ilan Şor. El mai crede că grupul Pro Moldova a părăsit PDM pentru că membrii lui nu sunt gata să fie parte a PSRM.

În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, el fiind eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă.

Se afirmă că în iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor ar fi plecat din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

https://www.ipn.md/ro/ilan-sor-sustine-e-gata-sa-se-prezinte-in-7965_1071949.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite