14 iunie, ziua Z pentru Republica Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile locale care se vor desfăşura peste aproximativ 10 zile, în Republica Moldova sunt vitale pentru continuarea drumului european şi implicit a reformelor începute cu succes după debarcarea lui Voronin în aprilie 2009 şi inexistente în vremea cabinetului minoritar condus de Chirile Gaburici, un premier absent în treburile curente ale statului moldovean.

Configurarea viitorului Parlament de la Chişinău depinde de scorul pe care îl vor obţine partidele pro europene în bătălia cu cele pro-putiniste pentru primăriile şi raioanele de teritoriul moldav.

În momentul de faţă, campania electorală a fost ştearsă şi nu a cuprins teme centrale de dezbatere între candidaţii principalelor partide politice moldave, ci doar un joc de imagine şi o propagandă atent construită în jurul unor personaje conectate la regimul putinist precum controversaţii, Ilan Shor sau Renato Usatâi. Astfel, că de la Orhei, Shor le-a promis cetăţenilor oraşului gratuitate la toate serviciile publice pe banii săi şi ai partenerilor săi dacă îl vor alege primarul urbei. „Eu voi pune bani şi parteneri”, a conchis candidatul Shor în pofida faptului că imaginea sa politică este strâns legată de dosarul de corupţie de la Banca de Economii. Ceva mai conectat la viaţa politică moldavă şi implicit la jocurile de culise, Renato Usatâi pozează în campania electorală pentru primăria de la Bălţi într-un fel de „Dan Diaconescu în Direct” însă într-o variantă mai complexă, de negociator şef între Moscova şi Chişinău, în ceea ce priveşte ridicarea emabargoului rusesc la importurile de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă. „Fiind la Moscova, am avut posibilitate să discut cu acţionarii acestor două companii, dar şi cu alţi 6 producători. Anterior, compania Imperial Vin exporta în Rusia 1,5 milioane de sticle anual, iar volumul exporturilor companiei „Mold-Nord” constituia 10 milioane de litri de vin în vrac. Imediat după alegeri, primul lucru pe care îl voi face în calitate de primar al oraşului Bălţi va fi organizarea unui forum economic al tuturor producătorilor moldoveni de băuturi alcoolice  şi fermierii”, a precizat Usatîi.

În faţa ofensivei de imagine şi de bani pe care ostentativ Shor şi Usatâi o afişează, candidaţii partidelor pro-europene sunt şterşi şi lipsiţi de idei şi argumente astfel încât doar candidatul PL la primăria Chişinăului, Dorin Chirtoacă are şanse reale să câştige încă un mandat la primăria capitalei moldave.

Alegerile locale vor schimba regimul politic de la Chişinău?

La rândul său, analistul politic Vladimir Socor a declarat în urmă cu aproximativ două săptămâni că alegerile locale din Republica Moldova ar putea reconfigura puterea politică de la Chişinău. „Mă tem că alegerile locale programate să aibă loc în toată republica în ziua de 14 iunie vor deschide poarta către o schimbare de regim în Republica Moldova, către preluarea puterii de către partidele stîngii roşii, antieuropene, proruse, eventual în alianţă cu partidul condus de domnul Plahotniuc. Aşa întrevăd eu o posibilă reconfigurare a puterii în urma alegerilor locale din iunie”, a declarat reputatul analist politic, într-un interviu acordat portalului Europaliberă.org.

Potrivit acestuia, schimbarea regimului ar însemna şi stoparea parcursului european. „O asemenea evoluţie încă mai poate fi oprită, dar eu nu văd la Chişinău o suficientă înţelegere a modului în care o asemenea evoluţie mai poate fi oprită. Cercurile politice, nu numai partidele, dar cercurile politice proeuropene se autodistrug. Partidele proeuropene, societatea civilă, cercurile pro-occidentale din Chişinău se sfîşie între ele în diviziuni interne”, a adăugat Vladimir Socor. Ipoteza enunţată de Socor are şanse reale de a fi pusă în scenă de partidele stângii roşii pro-putiniste întrucât interesele politicianiste ale unor politicieni cu dublă comandă: Filat-Lupu-Plahotniuc au ruinat alianţa pro-Vest în momentul când au scos din calcul PL şi au mers în barca lui Voronin, un personaj politic ajuns la final de carieră care îşi joacă ultima carte pentru graţiile Kremlinului. În urmă cu câteva zile, Voronin a atenţionat guvernul Gaburici cu moţiunea de cenzură în plină campanie electorală, pentru a le arata simpatizanţilor săi că Uniunea Eurasiatică este mai aproape de Chişinău decât UE.  „În situaţia aceasta care se agravează, de vorbit aşa prostii nu se cade, cine n-ar fi. Şi el, şi ministrul actual al Apărării al Republicii Moldova, un oarecare Viorel Cibotaru, care câteva zile în urmă tot aşa declara că pe noi ne aşteaptă un război cu Rusia. Noi acum pregătim moţiune ca să-l eliberăm din funcţia de ministru, or nu participăm la şedinţele Parlamentului. Cine va susţine moţiunea? Mişa Ghimpu”, a conchis Voronin. În faţa ofensivei roşii, statul moldovean este şubred şi neputincios întrucât corupţia şi lipsa de reforme sustenabile dau apă la moară susţinătorilor putinismului care s-au camuflat în democraţi în jurul mini-oligarhilor Shor şi Usatâi.

Corupţia problema numărul 1 a Republicii Moldova

Prioritatea noastră privind Republica Moldova este să eliminăm corupţia, astfel încât ţara să aibă posibilitatea să crească economic, deoarece creşterea economică este cheia către o democraţie stabilă, iar stabilitatea este o chestiune ce ţine de securitate naţională. Problemele sunt destul de serioase. Din păcate, RM este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci când este corupţie în sistemul judiciar, atunci când este dificil să faci afaceri, să faci investiţii în ţară, acest lucru dăunează grav ţării. Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova. Soluţia nu se referă doar la mentalitate, ci şi la elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil să fii corupt. Există oameni care sunt împotriva corupţiei şi aceste persoane vor avea un rol important. Durează. Nu e ceva ce se poate întâmpla peste noapte”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, într-un interviu pentru Jurnal tv.md.

Potrivit oficialului american, reformele sunt implementate lent de autorităţile moldave şi acest lucru crează vulnerabilităţi în ceea ce priveşte pregătirea unei viitoare pre-aderări la UE. „Reformele sunt implementate foarte lent, dar această întrebare trebuie adresată guvernului. Noi colaborăm, ne întâlnim, însă viteza reformelor, faptul că sunt lente, ţine de guvern. Priorităţile noastre sunt cunoscute, dar noi nu putem adopta legi. Guvernul înţelege în totalitate ce credem noi că e bine pentru Republica Moldova, dar, pe de altă parte, noi suntem din ţări străine, nu este decizia noastră. Într-un final, este decizia guvernului şi a oamenilor care au ales acest guvern. Iată de ce e important ca oamenii să responsabilizeze guvernarea. Nu trebuie SUA sau UE să ceară guvernului să înceapă implementarea reformelor. Acest lucru trebuie făcut de oamenii din Moldova. Este responsabilitatea celor care trăiesc în Republica Moldova”, a conchis ambasadorul SUA la Chişinău. În momentul de faţă, ştampila pentru viitorul Moldovei stă în mâinile cetăţeanului care trebuie să decidă dacă să meargă spre EST sau spre VEST, în 14 iunie, întrucât partidele pro-europene l-au abandonat pentru propriile bătălii politicianiste, pentru funcţii şi bani europeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite