Moldtelecom: Investiții de miliarde, rezultate mediocre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldtelecom investeşte mult, dar rezultatele sunt sub aşteptări
Moldtelecom investeşte mult, dar rezultatele sunt sub aşteptări

Controlorii de la Curtea de Conturi au constatat că profitul Moldtelecom este în scădere, în pofida investiţiilor enorme realizate de companie. Directorul întreprinderii susţine că veniturile au scăzut pentru că nu au fost ajustate tarifele şi că toate cheltuielile sunt perfect legale.

Auditul efectuat la Moldtelecom, una dintre cele mai mari şi profitabile companii ale statului, arată că banii adunaţi de la clienţi sunt adesea cheltuiţi fără cap. Sume enorme sunt alocate pentru sponsorizări, campanii de publicitate şi prime grase pentru şefi.

Vânzările pe piaţa de telefonie fixă din Republica Moldova în scădere al treilea an consecutiv

În 2009, operatorul de telefonie fixă a acumulat 2.359,4 milioane de lei, mai puţin cu 8,6% decât în 2008. Deşi în 2010 vânzările au crescut, tot au fost mai mici cu 185 de milioane faţă de cele din 2008. „Veniturile au scăzut şi pentru că ni s-a interzis să ajustăm tarifele la unele servicii, ceea ce demonstrează ca am avut dreptate", ne-a explicat Vitalie Iurcu, directorul general al Moldtelecom.
În schimb, cheltuielile companiei n-au fost afectate de criză. Numai anul trecut, Moldtelecom a investit 976 de milioane de lei, iar în ultimii doi ani cifra s-a ridicat la 1,75 miliarde de lei, compania fiind cel mai mare investitor în economia naţională.

ANALIZĂ Companiile de stat din Republica Moldova produc mult şi vând puţin

„Efectul n-a fost întotdeauna cel scontat. Numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut în 2010 numai cu 13.000, iar per total numărul clienţilor Moldtelecom s-a majorat doar cu 68% faţă de nivelul planificat", a anunţat controlorul Svetlana Tataru. Un alt exemplu sunt utlilajele, în valoare de peste 400 milioane de lei, cumpărate de la o companie chineză pentru dezvoltarea reţelelor. O mare parte din tehnică se prăfuieşte în depozitele întreprinderii.
„Investiţiile s-au realizat conform unui plan pentru perioada 2010-2014 şi sunt perfect legale", este replica lui Iurcu.

RELAŢII CU FIRMELE LUI OLEG VORONIN

În 2009-2010, compania Moldconstruct Market, care ar fi controlată de Oleg Voronin, a construit antene pentru Moldtelecom, încasând 53 de milioane de lei. „Lucrările au fost recepţionate în baza unor procese verbale, ceea ce constituie o abatere de la lege", a precizat Tataru.
De cealaltă parte, Iurcu spune că şi alte cinci companii au efectuat lucrări de construcţii pentru Moldtelecom, iar lucrările sunt luate în primire după doi ani de garanţie.

Alte cifre au stârnit nedumerirea şefului Curţii de Conturi. Bunăoară, pentru sponsorizări au fost alocate anul trecut 3,5 milioane de lei. „Poate pentru cei de la Moldtelecom sumele nu sunt mari, dar pentru bâtrânii cu pensii mizere sunt enorme", a comentat Serafim Urechean.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Economie, a declarat că raportul a fost realizat superficial şi a cerut ca actul să fie revizuit. O decizie va fi adoptată săptămâna viitoare.

Salarii şi prime de 730.000 de lei

Salariul de funcţie al lui Vitalie Iurcu, director general al companiei Moldtelecom, a fost în 2010 de 17.000 de lei pe lună, arată raportul Curţii de Conturi. În acelaşi timp, împreună cu adaosuri, leafa lui anuală a ajuns la 412.400 de lei. La aceasta s-a adăugat un ajutor material de 32.700 de lei şi compensaţii de 287.000 de lei. Astfel, Iurcu a ridicat anul trecut peste 730.000 de lei.
„N-am văzut încă aceste cifre, dar trebuie să verificăm dacă salariul managerului corelează cu rezultatele înregistrate de companie", a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr, îndemnându-i la modestie pe directorii întreprinderilor de stat.

Cine-i fură pe locuitorii din Republica Moldova de 9,1 miliarde de lei pe an

Auditul mai arată că cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al Moldtelecom au primit pentru anul 2010 recompense în valoare de 800.000 de lei sau câte 160.000 de lei de persoană. Este vorba de Vladimir Didilica, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Dona Şcola, viceministru al Comunicaţiilor, Ştefan Creangă, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, şi Grigore Varaniţa, şef de direcţie la Serviciul Vamal. Conform legislaţiei, ei trebuie să se întrunească cel puţin o dată în trimestru.
Salariul mediu lunar al unui angajat al Moldtelecom a fost de 6.647 de lei, iar al persoanelor cu funcţii de răspundere - de 8.898 de lei.

Milioane donate la mănăstiri şi Securitate

Auditul realizat de Curtea de Conturi arată că în anii 2009-2010, valoarea sponsorizărilor efectuate de Moldtelecom s-a ridicat la şase milioane de lei. Majoritatea banilor au luat calea bisericilor şi mănăstirilor. Astfel, Mănăstirea Curchi a primit de la 850.000 de lei, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove - 240.000 de lei, iar Mănăstirea Hârjăuca - 200.000 de lei. Printre beneficiari s-au numărat şi sinistrații din localităţile inundate în vara lui 2010, dar şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Controlorii au observat că frecvent lipseşte dovada recepţionării acestor sume. Vitalie Iurcu a precizat însă că donaţiile au fost oferite unor locașuri sfinte, care nu pot demonstra că au primit banii decât prin scrisori de mulţumire. Pentru actele de caritate, directorul Moldtelecom a primit recent și o înaltă distincţie bisericească de la Mitropolitul Vladimir.

INCREDIBIL O firmă fără telefon şi oficiu a avut anul trecut o cifră de afaceri mai mare decât Moldtelecom şi Orange

Moldtelecom a fost în anul 2010 cel mai mare investitor pe piaţa telecomunicaţiilor din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite