Gazprom a oferit Bulgariei un discount de 20% a preţului gazelor ca aceasta să accepte construcţia South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria a obţinut un discount de 20% la preţul gazelor livrate de gigantul rus şi eliminarea intermediarilor, potrivit noului contract pe 10 ani încheiat joi, în aceeaşi zi în care a fost semnat şi un acord pentru construcţia tronsonului bulgăresc al South Stream.

Gazprom şi compania Bulgarian Energy Holding au semnat joi protocolul referitor la decizia finală de investiţii pentru construirea conductei de gaz South Stream pe teritoriul acestei ţări, se menţionează într-un comunicat al Gazprom.
Astfel, au fost adoptate toate deciziile finale de investiţii privind South Stream, atât în ce priveşte tronsoanele pe uscat din Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Slovenia, cât şi tronsonul din Marea Neagră.

Reducere de preţ de poeste 100 de dolari

Pentru a convinge autorităţile bulgare, Gazprom a oferit o reducere substanţială de preţ. De la 1 ianuarie 2013, Bulgaria va primi gazele naturale direct de la compania Gazprom Export iar în al şaselea an va putea renegocia preţul şi volumul livrărilor. Potrivit contractului care expiră la sfârşitul acestui an, Bulgaria plăteşte în prezent 520 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În consecinţă Bulgaria va economisi peste 100 de dolari la fiecare o mie de metri cubi de gaze livraţi de Gazprom.

Contractul privind livrările de gaze a fost semnat în prezenţa premierului Boiko Borisov şi a directorului general al Gazprom, Alexei Miller, şi prevede furnizarea anuală a 2,9 miliarde de metri cubi de gaze, atât prin ruta tradiţională cât şi prin viitoarea conductă South Stream.

Opoziţia socialistă din Bulgaria critică decizia guvernului de la Sofia, care va duce la o dependenţă mai mare de Rusia. "Opinia publică este indusă în eroare. De fapt o reducere de preţ de 10% fusese convenită încă la 1 aprilie 2012, iar ţinând cont de evoluţia costului petrolului, de la 1 ianuarie 2013 oricum gazul urma să ne fie livrat la un tarif mai mic cu 20%", a declarat Petar Dmitrov, liderul socialiştilor bulgari. Totodată acesta a precizat că Bulgaria a renunţat astfel la proiectele de diversificare a surselor de aprovizionare cu resurse energetice.

Startul se va da la 7 decembrie

South Stream va transporta gaze din Rusia către Europa trecând pe sub Marea Neagră, până pe ţărmul bulgăresc. Lungimea totală a tronsonului subacvativ va fi de peste 900 de kilometri, iar adâncimea maximă va depăşi 2 kilometri. Costul proiectului este estimat la 16,6 miliarde de euro, iar cu investiţiile necesare în extinderea reţelelor de gaze din Rusia vor ajunge la 27 de miliarde de euro, susţine publicaţia Kommersant.

Lucrările de construcţie a South Stream au fost accelerate la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin şi vor debuta la 7 decembrie 2012.

Livrările de gaze către Europa prin intermediul South Stream sunt programate să înceapă în primul trimestru al anului 2016, urmând ca gazoductul să ajungă la capacitate maximă de 63 de miliarde de metri cubi în 2018.

Moldova va pierde zeci de milioane de dolari

Pentru Republica Moldova realizarea acestui proiect semnifică pierderea unor venituri de peste 10 milioane de dolari din tranzitul de gaze, dar şi a statutului de ţară importantă în schema de livrare a metanului rusesc în Europa de sud-est.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite