Finanţarea deblocată de către UE pentru Moldova prevede debursări pentru patru programe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Delegaţia UE în Republica Moldova anunţă că finanţarea de 45 milioane de euro deblocată de către Comisia Europeană la sfârşitul anului 2016, este destinată susţinerii bugetului de stat, cu debursări pentru patru programe aflate în derulare: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma finanţelor publice şi Programul de susţinere a educaţiei vocaţionale

În comunicat se precizează că plata a fost autorizată deoarece Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit condiţiile generale şi a atins unele rezultate în cadrul celor patru programe. Condiţiile generale îndeplinite se referă la toate programele de suport bugetar şi sunt legate de cadrul macro-economic al ţării, managementul finanţelor publice, transparenţa bugetară şi progresele sectoriale în implementarea politicilor publice.

Delegaţia UE punctează aici implementarea politicilor de stabilitate macro-bugetară, inclusiv acţiuni privind transparentizarea acţionarilor din sistemul bancar şi îmbunătăţirea cadrului regulator. Aceste progrese au permis aprobarea de către Fondul Monetar International a unui nou program de finanţare pentru Republica Moldova. Ţara a înregistrat progrese şi la modul de pregătire şi adoptare a bugetului public naţional. 

Plăţile efectuate sunt proporţionale progresului înregistrat, se menţionează în comunicat. Decizia de a debursa doar 45.3 milioane din 50 de milioane de euro solicitaţi de partea moldovenească reflectă îndeplinirea parţială a Condiţiilor specifice. În comunicat se mai spune că Uniunea Europeană îşi păstrează angajamentul de a susţine reformele în Republica Moldova, însă aşteaptă rezultate vizibile.

La capitolul progrese sunt menţionate reforma sistemului finanţelor publice, rezultate în cadrul programelor ESRA şi ENPARD. Tot la capitolul progrese este menţionată îmbunătăţirea calităţii rapoartelor Curţii de Conturi. În cadrul programului ESRA au fost create aproximativ 200 de afaceri, peste 1.100 de locuri de muncă noi au apărut în cadrul Programului National de Abilitare Economică a Tinerilor şi PARE 1+1. 

Efectele pozitive ale programului ENPARD pot fi observate prin modernizarea fermelor de creştere a animalelor şi adoptarea standardelor de calitate ale UE în acest domeniu. Alte efecte pozitive sunt înfiinţarea de noi plantaţii viticole, crearea şi recunoaştere grupurilor de producători. Totodată în 2016 au fost acordate subvenţii pentru 1.142 de producători agricoli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite