Decizia de scumpire a pâinii la Chişinău este considerată ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea s-a scumpit, în medie, cu 15% FOTO: Adevărul
Pâinea s-a scumpit, în medie, cu 15% FOTO: Adevărul

Consiliul Concurenţei suspectează că scumpirea pâinii de către unii producători, printre care şi cea mai mare fabrică de pâine – Combinatul „Franzeluţa”, ar fi avut loc în urma unei îneţelegeri de cartel.

Potrivit IPN, Consiliul s-a întrunit astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei Brutarilor şi Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit pentru a discuta despre acest subiect. 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, susţine că decizia de a majora în medie cu 15% preţul pâinii este „ilegală şi anti-concurenţială”. „Avem semne că a fost o înţelegere de cartel, cu atât mai mult că avem şi întreprinderi care au participat la înţelegeri, dar care nu sunt membri ai acestor două asociaţii. Din informaţiile pe care le deţinem, majoritatea agenţilor economici nu au majorat preţul la pâine. Cei care au făcut-o însă nu ne-au prezentat argumente în acest sens”, a declarat Viorica Cărare.

Dacă se va demonstra că a avut loc o înţelegere de cartel, acei agenţi economici care sunt parte la această înţelegere vor fi sancţionaţi. Amenda poate fi de la 2% până la 4% din cifra de afaceri pentru anul precedent.

Preşedintele Consiliului Concurenţei nu a dat un răspuns clar dacă preţul la pâine va fi sau nu micşorat. „Urmează să vedem care vor fi consecinţele şi care va fi comportamentul individual al agenţilor economici”, a declarat Cărare. Fiecare are dreptul să facă disocierea activă, să restabilească situaţia anterioară şi toate acestea vor influenţa decizia Consiliului.

Producători care au participat la şedinţă susţin însă că nu a existat o înţelegere de cartel, susţinând că fiecare întreprindere are preţuri individuale şi activează pe segmente diferite. „Această majorare a fost justificată. Fiecare îşi calculează preţurile în funcţie de cheltuielile de producere. Nu a fost niciun fel de înţelegere de cartel, noi astăzi pentru prima dată ne-am văzut unii pe alţii”, a declarat reprezentantul unei întreprinderi private, Gheorghe Gârneţ.

„Nu a fost nicio înţelegere şi nici nu putea fi. Fiecare producător are dreptul să stabilească preţul individual. Acum, aproximativ 30% dintre producători au majorat preţul la unele produse, dar preţul pentru un kilogram de grâu scade, aşa că este posibil să menţinem acelaşi tarif”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Panificaţie şi Morărit, Veaceslav Guţulachi.

Preţul la pâine a crescut în medie cu 15%. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite