Cum să laşi o bancă din Republica Moldova fără bani. Ghid practic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 22 de ani, deşi au dispărut 18 bănci, doar un bancher-şef a ajuns la puşcărie pentru că a pus instituţia pe butuci. Felul cum se derulează anchetele arată că ar putea scăpa basma curată şi „eroii“ mai recenţi – foştii manageri de la Banca de Economii, Investprivatbank şi Universalbank

S-a împlinit un an de când pe numele lui Grigori Gacichevici, ex-preşedintele Băncii de Economii, a fost intentat primul dosar penal pe faptul încălcării legislaţiei la eliberarea de credite. Tot atunci, pe numele lui Gacichevici a fost emisă şi o interdicţie de părăsire a teritoriului ţării. Era în toi scandalul legat de pierderile de peste 310 milioane de lei şi creditele neperformante de circa 1,3 miliarde de lei , descoperite la Banca de Economii (BEM).

Gacichevici şi-a deschis afaceri în Ucraina şi Rusia

Interdicţia a fost în vigoare 30 de zile, aşa că fostul şef de bancă circulă liber prin lume. „Am iniţiat nişte afaceri în Ucraina şi Rusia şi mă aflu mai mult peste hotare“, ne-a declarat sec Grigore Gacichevici, fără a oferi alte detalii. 

Lupu: "Gacichevici nu putea să fure singur de la BEM 120 de milioane de dolari“

Pierderi-record la Banca de Economii

Sponsorul comuniştilor pe banii Băncii de Economii

La exact un an de la izbucnirea scandalului în jurul Băncii de Economii, Procuratura Generală anunţa că a trimis în instanţă dosarul privind cinci foşti membri ai Comitetului de creditare al Băncii de Economii acuzaţi că, în anii 2010-2011, încălcînd regulile de creditare, au acordat unor agenţi economici împrumuturi în valoare de 109 milioane lei. Unul dintre cei cinci este chiar Grigore Gacichevici. Data primei şedinţe încă n-a fost fixată şi este greu de spus dacă se va ajunge şi la condamnarea fostului şef al BEM, bancă ce a evitat in extremis soarta altor 18 instituţii financiare ce au dat faliment în ultimii 22 de ani, în Moldova.

Bancherul care a fugit cu milioanele clienţilor

La 15 februarie 2012, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a decis iniţierea procesului de lichidare silită a băncii Universalbank, „ca urmare a constatării insolvabilităţii şi altor abateri de la prevederile legislaţiei“. BNM susţinea că Universalbank se află în faliment inclusiv din cauza că „nu este capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligaţiilor şi a datoriilor scadente“.

image

Gherman Gorbunţov se ascunde în prezent la Londra FOTO The Guardian

În prezent, milionarul rus Gherman Gorbunţov, ex-acţionarul majoritar al Universalbank, se ascunde în Marea Britanie şi este anunţat în urmărire generală de către autorităţi. În martie 2012, acesta a fost victima unui atentat comis de asasinul ratat Vitalie Proca, care în prezent se află în închisoare la Bucureşti. După ce banca a falimentat, unii clienţi au descoperit că Gherman Gorbunţov le-a curăţat, pur şi simplu, conturile.

Un bancher din Republica Moldova este suspectat că a comandat asasinarea partenerului de afaceri

De ce a fost împuşcat "bancherul negru“

Este şi cazul afaceristului kazah Zinelgabden Baimagambetov (conform unor surse, ar fi rudă cu fostul şef al Vămii din Kazahstan), care la 14 februarie 2011 a deschis la Universalbank două conturi bancare în care a depus 1,5 milioane de euro. La 26 aprilie 2011, banii au fost covertiţi în lei, în cont fiind înregistrată suma de 25,12 milioane de lei. La 7 iulie 2011, contul a fost închis, 15,12 milioane de lei fiind transferate într-un alt cont de depozit, iar 10 milioane au fost ridicate în numerar, o parte fiind convertită în dolari.
La 11 şi 12 octombrie 2011, şi cele 15,12 milioane de lei au fost convertite în dolari şi euro, „la indicaţia preşedintelui băncii Gherman Gorbunţov“, după cum se precizează într-o decizie de judecată. Expertiza grafologică realizată în cadrul unei anchete a Procuraturii Anticorupţie a arătat că semnătura de pe ordinele de eliberare a numerarului nu erau ale lui Baimagambetov, ci „era realizată de o altă persoană prin antrenare prealabilă“.

Deşi a câştigat în două instanţe dreptul de a recupera banii de la Universalbank, Baimagambetov a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie din motive de procedură. Avocatul Iurie Tabarcea, care a reprezentat în instanţă interesele omului de afaceri kazah, a refuzat să vorbească despre caz. Ultimele date ale BNM arată că Universalbank mai avea de rambursat circa 64 de milioane de lei.

Amendat cu 3.000 de lei pentru pierderi de un miliard

Un alt fost bancher care nu pare a fi afectat de faptul că a adus la faliment instituţia pe care a condus-o este Ivan Chirpalov, fostul preşedinte al Investprivatbank. Managementul exercitat de el a fost atât de „eficient“ încât banca s-a pomenit cu datorii de circa un miliard de lei. Chirpalov nu doar a gestionat prost banca, dar a şi participat în scheme de devalizare. În anii 2005-2007, el a luat un împrumut de circa 10 milioane de lei, pe un termen de 10 ani, drept gaj fiind depus un imobil din strada Nicolae Costin din Capitală. Peste doi ani, în aprilie 2009, când deja era evident faptul că banca îşi dă duhul, Ivan Chirpalov înlocuieşte gajul, iar Investprivatbank acceptă. În locul unui imobil luxos, au fost depuse drept gaj două apartamente, fiind încheiat un nou contract de gaj. Ulterior, pentru a evita o eventuală sechestrare a averii, bancherul donează casa copiilor săi.

image

Ivan Chirpalov a scăpat doar cu o amendă pentru că a adus la faliment Investprivatbank FOTO Facebook.org

Ancheta penală împotriva lui Ivan Chirpalov, începută cu mare tam-tam în vara anului 2009, s-a terminat cu o decizie, mai degrabă, formală. Iniţial, era acuzat de „confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ştampilelor sau sigiliilor false, soldate cu daune în proporţii mari aduse intereselor publice sau drepturilor şi intereselor persoanelor fizice sau juridice“. Conform acestui articol, fostul şef de bancă risca amendă de la 4.000 până la 12.000 de lei sau închisoare de până la cinci ani. Însă la 22 noiembrie 2010, Judecătoria Centru a emis o hotârâre prin care Ivan Chirpalov a fost eliberat de răspundere penală, fiind tras doar la răspundere administrativă, care prevedea 30 de zile de arest şi o amendă de până la 3.000 de lei.

„Şeful Investprivatbank a furat“, acuză Vântu

În anii 2008-2009, prin intermediul Investprivatbank şi a şase întreprinderi moldoveneşti miliardarul român Sorin Ovidiu Vântu a spălat circa 1,5 miliarde de lei. Autorităţile de la Chişinău au început cercetarea cazurilor doar după ce au fost sesizate de organele judiciare din România.

Gajuri supraevaluate de zeci de ori

Grigore Olaru, responsabil de lichidarea Investprivatbank, susţine că fosta conducere a băncii a lăsat o moştenire grea. „Din 19 iunie 2009 şi până la 31 decembrie 2013, am reuşit să recuperăm de la datornici şi să rambursăm la creditori circa 180 de milioane de lei. Încă mai avem de întors circa 776 de milioane de lei, dar e dificil să adunăm banii. Şi asta deoarece în multe cazuri gajurile care garantau creditele au fost supraevaluate şi acum, practic, este imposibil de recuperat banii. Activele care la începutul anului 2009 erau evaluate la circa un miliard de lei, în realitate, nu costă mai mult de 200 de milioane de lei“, afirmă lichidatorul.

Curios este că deja şi lichidatorul este suspectat de Centrul Naţional Anticorupţie că ar fi vândut gajurile la un preţ mai mic decât cel real.

Legislaţie ambiguă

În cei aproape 23 de ani de independenţă a Republicii Moldova doar un fost şef de bancă a ajuns să fie condamnat la închisoare pentru că a adus instituţia la faliment. E vorba de Serghei Verbiţchi de la banca Guinea (intrată în insolvenţă în 1999), care a fost condamnat abia peste 10 ani la cinci ani de puşcărie şi la plata unor prejudicii de 18 milioane de lei. Banii însă încă nu au ajuns la destinatari.

Mai mulţi specialişti susţin că este foarte dificil de demonstrat vinovăţia unor şefi de bancă în dosarele de creditare incorectă sau frauduloasă, din cauza ambiguităţii legislaţiei din domeniu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite