Un tânăr din Republica Moldova,  antreprenor în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maxim Tocarev (stânga) împreună cu cel mai bun prieten, cu fratele şi cumnata FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ
Maxim Tocarev (stânga) împreună cu cel mai bun prieten, cu fratele şi cumnata FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ

Maxim Tocarev (24 de ani) din Chişinău a plecat la studii în Statele Unite ale Americii în anul 2007. Astăzi este coproprietarul unui restaurant cu specific italian şi nume poetic din San Francisco.

 Încă din liceu Maxim Tocarev îşi dorea să călătorească, să înveţe limbi străine şi cunoască alte culturi. Visul său a devenit realitate chiar după ce a terminat Liceul „Orizont“ din Chişinău. La 18 ani, a plecat în Statele Unite pentru a studia administrarea afacerilor la Universitatea Fresno Pacific din California, iar după absolvire a fost recrutat de una dintre companiile cu oficiu în Silicon Valley.

ÎNCEPUTUL A FOST GREU

„America este ţara oportunităţilor, unde  munca este recompensată. Mi s-a propus un post la una dintre cele mai mari companii de contabilitate din lume, care oferea un salariu mare şi posibilitatea de avansare în carieră“, povesteşte tânărul.

Însă, pentru că şi-a dorit mereu să facă antreprenoriat şi era destul de curajos pentru a începe o afacere de la zero, a refuzat oferta. „M-am mutat în San Francisco şi am început să analizez diferite opţiuni pentru a rămâne în America. În 2012, am investit banii pe care i-am strâns din alte proiecte într-un restaurant“, îşi aminteşte Maxim.

A urmat o perioadă grea în care localul nu aducea venituri, în timp ce cheltuielile erau mari. „Mi-am dat seama că nu vom face faţă competiţiei acerbe de pe piaţă. Am restructurat managementul şi am reproiectat conceptul şi de atunci afacerea merge ca pe roate“, spune tânărul.

POARTĂ NUMELE LUI DANTE ALIGHIERI

Partenerul său de afaceri este Francesco d’Ippolito, din Italia, iar restaurantul poartă numele poetului şi filosofului italian Dante Alighieri - „Dante’s Table“. Au 17 angajaţi, din Italia, Mexic, SUA şi Cuba. Cei care le trec pragul pot comanda bucate tradiţionale italiene, de la pizza şi până la deserturi. „Zilnic avem foarte mulţi clienţi de diferite naţionalităţi, amatori de bucătărie italiană. San Francisco este un oraş multicultural, iar localul este situat în regiunea turistică“, susţine Maxim.

Are şi o explicaţie pentru faptul că nu a ales bucătăria noastră tradiţională: „Americanii, pur şi simplu, nu cunosc bucatele moldoveneşti. Există însă o cerere mult mai mare pe piaţă pentru cele italiene“. Afacerea este abia la început, dar tânărul este convins că are toate ingredientele necesare pentru a deveni de succes. „Unul dintre motivele pentru care am venit în San Francisco este că aici au apărut cele mai performante companii, precum Google, Facebook, Twitter. Este o concentrare fenomenală de resurse financiare, oameni foarte talentaţi şi muncitori“, argumentează antreprenorul.

În SUA am învăţat că orice e posibil. Dacă munceşti, chiar şi cele mai nebune vise pot deveni realitate. Maxim Tocarev, antreprenor

STARTUP ÎN TEHNOLOGIE

Cucerit de bucătăria italiană şi de oportunităţile continentului american, tânărul duce totuşi dorul bucatelor moldoveneşti, mai ales ale celor preparate de mama lui. Chiar dacă nu a mai fost acasă din 2010, Maxim are planuri mari legate de Republica Moldova. „Aş vrea să vin în Moldova pentru a cunoaşte mai mulţi ingineri software şi a negocia colaborarea lor cu companii americane. Specialiştii talentaţi sunt la mare căutare în Silicon Valley. Mă gândesc la un startup şi în domeniul tehnologiilor“, mărturiseşte omul de afaceri.

Viitorul şi-l vede însă tot peste Ocean. „Aş prefera să rămân în SUA, dar, dacă ar trebui să plec de aici, aş explora ţări din Europa sau Asia. După ce am trăit atâţia ani în America, nu cred că va fi dificil să mă adaptez într-o altă ţară“, afirmă Maxim Tocarev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite