Toate sistemele de irigare din Moldova sunt din perioada sovietică şi sunt uzate

Toate sistemele de irigare din Moldova sunt din perioada sovietică şi sunt uzate

FOTO arhivă

În Republica Moldova sunt 78 de sisteme de irigare şi toate au fost construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar zece au fost reabilitate şi modernizate în ultimii ani. Acest lucru a avut loc prin intermediul programului Compact, lansat în Republica Moldova în 2010 cu susţinerea financiară a Guvernului SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un răspuns oferit Agenţiei de presă IPN de către Agenţia Apele Moldovei, se spune că celelalte 68 de sisteme de irigare, deşi sunt vechi, sunt funcţionale. Însă starea lor tehnică este nesatisfăcătoare, au un randament de activitate foarte scăzut şi un consum de energie electrică este foarte ridicat.

17 sisteme de irigare au fost construite între anii 1963 – 1976. Celelalte au fost instalate după anii 1980. În stare nefuncţională, până a fi reabilitat în cadrul programului Compact, a fost sistemul de irigare din Blindeşti, Ungheni. Celelalte sisteme reabilitate au fost în stare funcţională, doar că starea lor tehnică era nesatisfăcătoare. Majoritatea sistemelor de irigare sunt instalate în regiunile unde există sursă de alimentare cu apă, iar agenţii economici înregistrează şi o productivitate mai mare la hectar.

Solicitat de IPN, expertul economic Viorel Chivriga a menţionat că cele 78 de sisteme de irigare sunt instalate pe suprafeţe care variază de la 130 la 690 ha şi că majoritatea sunt uzate fizic şi moral. Datele statistice spun că mai puţin de 10% din suprafaţa terenurilor cu destinaţie agricolă sunt irigate. Expertul afirmă că existenţa sistemelor de irigare nu înseamnă că terenurile aflate sub aria de acoperire a acestora sunt irigate. Acestea sunt parcelate şi aparţin diferitor proprietari.

În opinia lui Viorel Chivriga, pentru agricultura moldovenească este vital să fie soluţionată problema dotării tehnice a sectorului, inclusiv restabilirea sistemelor de irigare, modernizarea acestora şi înzestrarea agricultorilor cu echipamente moderne şi sigure de irigare a terenurilor. În caz contrar, problemele care apar periodic în urma intemperiilor naturale vor afecta şi pe viitor activitatea economică a agricultorilor şi vor reduce din veniturile acestora.

Datele prezentate de către expert spun că cele mai avantajate regiuni sunt cele din lunca principalelor râuri de pe teritoriul Moldovei, Prut şi Nistru. Întrebat dacă Republica Moldova este pregătită să facă faţă în condiţiile în care vor fi instalate mai multe sisteme de irigare, Viorel Chivriga a spus că, potrivit Strategiei de alimentare cu apă şi sanitaţie pentru anii 2014-2028, „apa disponibilă este de aproape 500 de metri cubi la un locuitor pe an sau chiar mai puţin”, plasând Republica Moldova în categoria ţârilor în care „apa este insuficientă”. În prezent, disponibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova reprezintă un aspect critic ce afectează capacitatea de dezvoltare economică a ţării.

Totodată, expertul afirmă că, potrivit Raportului Naţional privind Dezvoltarea Umană în Moldova - Schimbarea climei, impactul socio-economic şi politica de adaptare, „resursele de apă de suprafaţă disponibile se vor diminua cu 16-20% până în anul 2020, ceea ce înseamnă că siguranţa alimentării cu apă a utilizatorilor va fi periclitată.

Viorel Chivriga mai menţionează că irigarea pentru Republica Moldova este o problemă de interes naţional. Cu o agricultură fără factori de sporire a productivităţii, printre care şi irigarea, nu poate fi vorba de competitivitate, de venituri sporite pentru locuitorii din mediul rural, de contracarare a factorilor de risc în agricultură. Cumulativ, aceste elemente critice, împreună cu lipsa investiţiilor în mediul rural, contribuie la stagnarea dezvoltării mediului rural.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: