Tiraspolul atacă băncile ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile de
la Tiraspol vor să egaleze Chişinăul şi au anunţat că şi din Transnistria au
dispărut 900 milioane dolari.
Autorităţile de la Tiraspol vor să egaleze Chişinăul şi au anunţat că şi din Transnistria au dispărut 900 milioane dolari.

Conducerea Agroprombank susţine că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol nu au argumente logice care ar sta la baza acuzaţiilor privind furtul a 900 de milioane de dolari din Transnistria. Banca apreciază că a fost afectată imaginea sa şi a partenerilor din Rusia pe care o va apăra în instanţa de judecată.

Potrivit dniester.ru şefii de la Agroprombank susţin că atât reprezentanţii aşa-zisei bănci centrale de la Tiraspol, cât şi ai aşa-numitului serviciu vamal, au efectuat, în ultimii trei ani, controale şi au verificat minuţios activitatea Agroprombank, fiind cea care asigură tranzacţiile  bancare în comerţ. „În cadrul verificărilor din această perioadă, nu a fost formulată nicio pretenţie sau obiecţie în adresa insituţiei noastre. În ceea ce priveşte reportajul difuzat la postul TV Pervii Pridnestrovskii în care reprezentanţii băncii central susţin că prin intermdediul băncii noastre a fost scoasă în mod fraudulos 900 milioane de dolari în 3,5 ani, pot spune că nu pot comenta declaraţii lipsite de sens”, afirmă reprezentantul conducerii Agroprombank, Vladislav Tidva.

„Anomalia transnistreană”

Conducerea Agroprombank îşi argumentează poziţia prin faptul că datele statistice şi informaţia oferită de „administraţia” de la Tiraspol din ultimii trei ani arată că economia regiunii chiar a înregistrat chiar o oarecare creştere: 4,9%  - 2012, 0,1%  - 2013 şi 6% - în 2014. „Dacă presupunem că timp de trei ani ar fi fost scoase 900 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă valoarea anuală a PIB-ului regiunii, atunci am fi asistat al un colaps economic, care ar genera o recesiune puternică, cursul valutar s-ar fi prăbuşit, iar inflaţia ar fi fost foarte înaltă. Vedem că datele arată că inflaţia a fost mică, iar cursul valutar stabil. Astfel, asistăm la o anomalie transnistreană, când timp de trei ani se presupune că annual ar fi fost scoşi din economie 30% din PIB, iar economia creşte. Acest lucru nu poate avea loc în realitate şi nu trebuie să fii economist ca să înţelegi acest lucru”, a explicat Vladislav Tidva.

Prea puţini bani pentru un furt aşa de mare

Reprezentantul Agroprombank susţine că este imposibil şi ca din masa monetară a regiunii este de 400-500 de milioane de dolari, iar exodul anual al 70% din aceasta sau a 300 de milioane de dolari ar fi băgat sistemul bancar într-o criză fără rezolvare. Tidva a mai argumentat poziţia băncii şi prin faptul că masa monetară a valutei în regiune a crescut în perioada 2012-2015 cu 78 de milioane de dolari, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost scos miliardul din regiune. „Sigur că putem să preuspunem că firmele au compensate aceste ieşiri de capital din contul atragerii investiţiilor în regiune, însă cunoaştem cu toţii că, în afară de banii Rusiei pentru sfera socială, alte sume semnificative nu au venit în Transnistria în ultimii trei ani”, a declarat Vladislav Tidva.

Atac la imaginea băncilor ruse

În aceste condiţii, conducerea Agroprombank susţine că declaraţiile „puterii” de la Tiraspol sunt absurde şi această sumă nu a fost scoasă din regiune prin intermediul tranzacţiilor frauduloase. „Prin aceste declaraţii şi acţiuni a fost deteriorată imaginea Transnistriei şi a climatului investiţional din regiune. Apar riscuri la plăţile în valută. În acest caz a fost  afectată şi imaginea unor bănci foarte cunoscute din Rusia care colaborează cu Transnistria. Deja au apărut primele consecinţe ale acestor declaraţii. O bancă rusească examinează posibilitatea de a stopa creditarea pentru banca noastră”, susţin reprezentanţii Agroprombank.

900 de milioane pentru „nori”

Menţionăm că atât aşa-zisele insituţii de drept din regiune, cât şi ai „băncii centrale” şi „serviciului vamal”, au anunţat că în urma unei investigaţii s-a depistat că prin intermdiul Agroprombank au fost scoase din regiune, prin intermdiul unor tranzacţii dubioase, 900 de milioane de dolari.  Companiile care sunt implicate în aceste ilegalităţi alegeau de obicei Insulele Virgine şi Belize. „Cea mai clasică schemă reprezintă „cumpărarea norilor”, adică sunt acordate anumite servicii care sunt greu de evaluat, cum ar fi cele informaţionale sau de consulting. De fapt, ei nu cumpără nimic, însă banii se duc”, a declarat pentru „Pervii Pridnestrovskii” reprezentanta băncii centrale de la Tiraspol, Aliona Şulga.

Un exemplu adus de aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol privind schemele care funcţionează în Transnistria este şi cazul achiziţionării de către o întreprindere a substanţelor chimice şi a îngrăşămintelor la preţuri „umflate” artificial. Mărfurile în valoare de 38 de milioane de ruble (3,4 milioane de dolari) sunt cumpărate de o companie off-shore, care, la rândul său, le vinde agentului economic din Transnistria la preţul de 46 milioane de ruble (4,1 milioane de dolari). „Compania off-shore şi întreprinderea din Transnistria aparţin uneia şi aceleiaşi persoane. Astfel, acest agent economic încheia afaceri avantajoase eschivându-se de la plata sumei reale a impozitelor şi înşelând statul”, comunica aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol.

Agropormbank a anunţat că va acţiona în judecată reprezentanţii insituţiilor care au lansat acuzaţiile privind tranzacţiile frauduloase de 900 de milioane de lei pentru a-şi apăra imaginea şi pentru a recâştiga încrederea partenerilor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite