Stratfor: Protestele de la Chişinău ameninţă guvernul fragil al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia americană Stratfor apreciază că o nouă rundă de proteste ar putea ameninţa stabilitatea, deja fragilă, a Republicii Moldova. Protestele de la Chişinău vin într-un moment în care coaliţia de guvernare nu are o majoritate stabilă, iar ţara se confruntă cu o criză economică.

Dacă protestele vor slabi guvernul actual sau vor cauza căderea sa, integrarea europeană va încetini şi mai mult, mai susţine Stratfor. Rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie a condus la formarea unui guvern minoritar în Republica Moldova. Deşi guvernarea actuală conţine două partide pro-occidentale, respectiv Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, ea depinde de Partidul Comuniştilor, un partid de orientare pro-rusă, pentru a trece legi în Parlament.

Economia Republicii Moldova, slăbită şi secătuită

Fluctuaţiile rublei ruseşti au condus la o slăbire a monedei Republicii Moldova. Mai mult, embargoul Rusiei pentru importul produselor agricole din Republica Moldova a prejudiciat agricultorii ţării, care s-au luptat pentru a găsi alte pieţe de export pentru produsele lor. În plus, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, a publicat un raport la începutul lunii mai ce făcea referire directă la dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti.

Raportul, realizat de firmă americană Kroll, a fost comandat de către banca centrală a Republicii Moldova. Iniţial, raportul a fost confidenţial în primele etape ale investigaţiilor, dar mai multe grupuri de opoziţie s-au concentrat asupra sa şi au organizat demonstraţii mari împotriva corupţiei guvernamentale. Zeci de mii de oameni au participat la protestul din Chişinău, ce a avut loc pe 3 mai, solicitând Guvernului să ia măsuri pentru a lupta împotriva corupţiei şi în acelaşi timp să demită mai mulţi oficiali guvernamentali de vârf.

Tinerii Moldovei şi protestatarii DA colaborează

Stratfor arată că forţa principală din spatele protestului de săptămâna trecută a fost Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” (DA): ”Un grup nou înfiinţat şi sponsorizat de Viorel şi Victor Ţopa, doi oameni de afaceri aflaţi în exil. Fraţii Ţopa s-au opus lui Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat, în opinia lor personajul principal din spatele exproprierii unei parţi a averii lor, cel care a orchestrat din motive politice mai multe acuzaţii împotriva lor. Protestatarii au oferit două săptămâni Guvernului pentru ca cerile lor să fie îndeplinite.

Agenţia americană mai susţine că ”Tinerii Moldovei, un grup care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, se foloseste, deasemenea, de scandalul din bănci pentru a-şi consolida o opoziţie faţă de guvernanţi. Organizaţia va organiza un protest pe 16 mai în Chişinău şi sunt informaţii că o parte dintre susţinătorii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” (DA) vor participa la protest, aşa cum şi Tinerii Moldovei au participat în trecut la activităţile acestora”.

Guvernul este îngrijorat

Dincolo de arestul la domiciliu a influentului om de afaceri Ilan Shor, suspectat de dispariţia miliardului de dolari, există o îngrijorare publică mare faţă de maniera Guvernului de a aborda acest scandal. Protestatarii ar putea să destabilizeze semnificativ guvernul minoritar al Republicii Moldova şi chiar să provoace căderea sa, mai ales în contextul actual în care nemulţumirea faţă de activitatea guvernului şi faţă de evoluţia economiei naţionale este în continuă creştere.

Deja, sunt semne care indică că Guvernul este îngrijorat de potenţialul impact al protestelor. Spre exemplu, expulzarea din Republica Moldova a liderului organizaţiei Acţiunea 2012, George Simion, pe 13 mai. Acţiunea 2012 este o organizaţie care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Având în vedere proximitatea alegerilor locale din 14 iunie şi dezamăgirea populară faţă de scandalurile de corupţie, partidele pro-europene ar putea pierde din susţinători. Astfel, partidele de orientare pro-rusă precum Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor ar putea beneficia de pe urma acestei scăderi a electoratului de orientare europeană. Renato Usatîi a anunţat încă de pe vremea când se afla în exil în Rusia ca va veni şi va candida la alegerile locale.

Apropierea europeană este reversibilă

Pentru Uniunea Europeană, slăbirea sau căderea guvernului Republicii Moldova, mai ales în contextul în care summitul de la Riga va avea loc pe 19 şi 20 mai, indică faptul că integrarea europeană a Republii Moldova şi aşa problematică, va încetini şi mai mult şi chiar ar putea să fie reversibilă. În acelaşi timp, expulzarea lui George Simion din Republica Moldova va complica relaţiile Republicii Moldova cu România, aliatul său de bază în UE. Pentru Kremlin, neliniştea si fragmentarea guvernului moldovean va întări scopul Rusiei de a bloca integrarea Republicii Moldova în instituţii occidentale precum UE sau NATO.

Amplasarea geografică a Republicii Moldovei între Ucraina şi România, precum şi problema separatiştilor sprijiniţi de Rusia, respectiv Transnistria, transformă ţara într-un important partener strategic pentru Occident. Cu toate acestea, nemulţumirea larg răspândită şi agravată de proteste va slăbi poziţia Republicii Moldova şi va submina şi mai mult perspectivele sale de integrare occidentală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite