Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţa trupelor ruse în Europa nu mai este limitată de nici un tratat.
Prezenţa trupelor ruse în Europa nu mai este limitată de nici un tratat.

Rusia a decis să nu mai participe la întâlnirile grupului comun de consultări pentru Tratatul asupra Forţelor Convenţionale din Europa (CFE) începând cu data de 11 martie, ceea ce înseamnă că Moscova şi-a suspendat participarea la acest acord internaţional, transmite ITAR TASS.

Anunţul a fost făcut de Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse pentru dialogul asupra securităţii militare şi controlului de armament de la Viena. ”Vreme de mai mulţi ani Rusia a făcut tot posibilul să menţină viabilitatea regimului de control asupra armamentelor convenţionale. Din păcate, statele NATO preferă să evite prevederile CFE prin extinderea alianţei şi folosind pretexte pentru a împiedica intrarea în vigoare a Tratatului CFE extins. Aceasta a dus la repetate avertismente din partea noastră că există un impact dăunător asupra regimului de control asupra armamentelor convenţionale, ceea ce a dus la un efect de neevitat - suspendarea de către Rusia a Tratatului CFE în 2007”, a declarat Anton Mazur. Renunţarea la a mai participa la întâlnirile de la Viena pentru controlul armamentului convenţional constituie ultimul pas făcut de Rusia pentru ieşirea din Tratatul CFE.

"În asemenea condiţii, Rusia consideră participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atât din punct de vedere politic, cât şi practic şi ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar şi economic", a anunţat şeful delegaţiei ruse.

„Acest lucru nu înseamnă că Rusia respinge dialogul privind controlul armelor convenţionale în Europa. Noi suntem interesaţi să discutăm asupra unui nou regim de control privind armele conventionale în Europa, lucru ce este atât în interesul Rusiei, cât şi în cel al statelor europene”, a mai declarat Mazur.

Mai mult decât atât, în 2007, Rusia a decis să impună un moratoriu asupra Tratatului CFE argumentând că acesta este irelevant în contextul în care NATO îşi întăreşte prezenţa militară în estul Europei. Ca răspuns, statele Alianţei Nord-Atlantice au anunţat că nu vor mai face schimb de informaţii cu Rusia în legătură cu armele convenţionale. Ulterior, Rusia a decis să suspende implementarea Tratatului.

Semnat la finalul Războiului Rece, Tratatul CFE prevedea limite egale pentru NATO şi Rusia cu privire la numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artlerie, elicoptere şi avioane de luptă, mai notează Sputnik.

Condiţionarea cu Transnistria

O versiune adaptată a tratatului CFE a fost semnată în 1999, însă ţările NATO au refuzat să o ratifice până în momentul în care Rusia nu îşi va retrage trupele din Georgia şi regiunea Transnistria din Republica Moldova. Diplomaţia rusă a apreciat această legătură între Tratatul CFE şi regiunea transnistreană ca fiind ”artificială”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite