Reacţiile partidelor la anunţul privind nominalizarea lui Plahotniuc la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţarea prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost făcută în scuarul Operei Naţionale, în timpul mitingului organizat în susţinerea noii coaliţii creată la Chişinău. Deocamdată, Preşedinţia Republicii Moldova nu a anunţat ca Nicolae Timofti să fi semnat decretul de desemnare a prim-ministrului.

Liderul ad-hoc al liberal-democraţilor Valeriu Ghileţchi a declarat pentru Adevărul Moldova că „aceasta este linia roşie de care vorbeam şi nu văd cum îl vom putea vota pe Plahotniuc”. Astfel, Plahotniuc a pierdut se pare sprijinul grupării dizidente din PLDM. „Noi aşteptăm să vedem decretul semnat de Timofti”, a mai adăugat Valeriu Ghileţchi care a precizat că aceasta este poziţia sa personală şi va exista un comunicat oficial din partea Partidului Democrat Liberal.

Eurgen Carpov, deputatul neafiliat din „grupul Leancă”, ne-a spus că decizia privind votarea sau nevotarea lui Plahotniuc va fi luată în interiorul partidului: „După cum ştiţi, nu am semnat declaraţia pentru formarea majorităţii, deoarece nu cunoşteam candidatul. Rămânem pe aceleaşi poziţii în privinţa acestei majorităţi. Vom convoca Consiliul Naţional al partidului şi vom lua o decizie. Sper să nu aibă loc dezordini în masă pentru că asta ar afecta stabilitatea care şi aşa lipseşte în ţară. Deja factorii de decizie să-şi asume deciziile pe care le iau. Nu ştiu ce urmează să se întâmple, aşteptăm şi noi să vedem”.

Ex-ministrul Educaţiei Maia Sandu susţine că nominalizarea lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier al Republicii Moldova confirmă obsesia acestuia pentru putere. „Nominalizarea lui Vald Plahotniuc vine doar să confirme obsesia acestuia de a-şi supune ultimul centimetru de libertate din Republica Moldova. Convingerea mea este că domnului Preşedinte Nicolae Timofti, care a demonstrat că interesele ţării nu sunt subiect de târguială şi că nicio formă de şantaj şi presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, îi revine, din nou, misiunea să salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic comun cu dorinţele oamenilor pentru o viaţă mai bună şi în siguranţă aici, acasă”, scrie Maia Sandu pe reaţeaua de socializare facebook.com.

Vicepreşedintele Partidului Nostru Ilian Caşu consideră că Plahotniuc va scinda în continuare societatea. „În opinia mea, un potenţial guvern condus de Plahotniuc va avea nevoie în permanenţă de armată şi poliţie pentru a-şi exercita mandatul. Este regretabil o figură care în continuare va scinda societatea moldovenească. Cred că nici partenerii noştri de dezvoltare şi nici marea parte a societăţii moldoveneşti nu s-a aşteptat la un asemenea gest. O asemenea candidatură poate să amplifice mişcarea de protest în Republica Moldova. Noi vom reacţiona cu proteste paşnice care se încadrează în limita legii pentru a continua presiunea asupra regimului”.

Socialiştii insistă asupra organizării alegerilor parlamentare anticipate. Contactată de Adevărul Moldova, Zinaida Grecianîi ne-a spus că nu crede că Plahotniuc va salva ţara. „Nu cred că o să se primească nimic bun din lucrul acesta. Noi am spus acest lucru şi în scrisoarea adresată domnului preşedinte prin care cerem să uzeze de dreptul său şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate. Eu nu cred că candidatul acesta poate să salveze ţara. Cu toţii care sunt au contribuit la ceea ce s-a întâmplat în ţară în aceşti şase ani de zile. Opinia noastră nu poate fi schimbată. Noi suntem împotrivă şi suntem doar pentru alegeri parlamentare anticipate. Şi credem că lucrul acesta o să se întâmple”, ne-a spus deputatul socialist.

Deputaţii comunişti nici nu ştiau că democraţii l-au anunţat pe Vladimir Plahotniuc candidat. Ina Şupac, deputat PCRM, ne-a spus că numirea acestuia demonstrează că Moldova este un stat capturat. „Nici nu ştiam. Aflu de la dumneavoastră de această decizie. Este un show ieftin pe care l-am prevăzut şi care demonstrează că Moldova este un stat capturat. Acum e clar de ce era nevoie ca unii deputaţi să plece din partid. Ca să susţină acest personaj. Oamenii care se află în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet au fost obligaţi să vină, unii nici nu ştiu de ce au venit. Oamenii au fost nevoiţi să se supună”, crede Şupac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite