FOTO VIDEO O moldoveancă, soprană la cea mai mare operă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Nadina Calistru (26 de ani) din Chişinău şi-a urmat familia în Italia acum şase ani. Astăzi cântă în Arena di Verona, cel mai mare amfiteatru din lume, şi pe alte scene din peninsulă.

Nadina s-a născut la Chişinău şi a moştenit pasiunea pentru muzică de la părinţii săi, muzicieni. „În copilărie, când mergeam în sat la cules cireşe, mă căţăram în copac şi o imitam pe Maria Bieşu. Bunica, o femeie simplă de la ţară, mă certa că ţip aiurea. La şapte ani, am început să iau lecţii de vioară, să cânt în cor şi am înţeles că vreau să fac operă“, povesteşte tânăra. 

Din cauza lipsurilor financiare, părinţii fetei au plecat în Italia. Deşi a fost admisă la Conservatorul din Chişinău după Bacalaureat, Nadina şi-a urmat familia. A ajuns la Conservatorul din Verona, unde şi-a început cariera. „A fost greu, pentru că lucram în acelaşi timp. Ziua aveam ore, seara eram chelneriţă într-un restaurant, iar în weekend susţineam concerte. Uitasem de odihnă şi de distracţii“, mărturiseşte cântăreaţa.

Dorul de casă a fost şi mai chinuitor. „O fi frumoasă Italia, dar te pomeneşti la un moment dat în Veneţia, bunăoară, şi înţelegi că tot ce vrei e să fii acasă. Dar ştiu că nu am prea multe şanse în Moldova, unde există un singur teatru de operă şi balet“, mai spune basarabeanca.

image

FOTO: Veneţia este unul din oraşele preferatei ale sopranei

A devansat 146 de concurente

Din 2009 face parte din corul Academiei Kairòs, iar în primăvara acestui an, după un concurs riguros, a fost selectată să cânte în stagiunea 2013 la Arena di Verona - unul dintre cele mai vechi amfiteatre din lume. „Chiar dacă eram sigură pe mine, am fost surprinsă că m-au acceptat. Timp de o săptămână, am trecut prin mai multe probe. Din 147 de soprane au ales şase, eu fiind prima pe listă“, îşi aminteşte artista.

Este o mare realizare, având în vedere grandoarea acestei instituţii culturale. „Sunt cea mai tânără din corul de 170 de cântăreţi. Întreaga echipă, cu tot cu tehnicieni, numără 1.400 de persoane. La cele mai mari spectacole vin până la 15.000 de spectatori. În patru luni, cât durează o stagiune, câştigurile Arenei din bilete sunt cât ale unui simplu teatru italian într-un an“, exemplifică soprana din Moldova.

Pe lângă spectacolele în Arena di Verona, Nadina are contracte şi în alte teatre din Italia, cântă la nunţi şi zile de naştere. „Am un ritm de viaţă agitat. Azi sunt într-un oraş, mâine - în altul. Teatre există în orice orăşel italian, cât de mic. Artiştii se zbat ca să fie angajaţi, deşi stabilitatea financiară e relativă“, afirmă solista. 

Nu seamănă cu personajele ei

Timp de şase ani, Nadina a interpretat roluri celebre ca Liu din opera „Turandot“ de Giacomo Puccini, Hanna Glawari din „Văduva veselă“ de Franz Lehár, Michaela din „Carmen“ de George Bizet sau Mimi din opera „La bohème“ de Puccini.

image

FOTO: Nadina (centru), în rolul văduvei veselei

Nu se regăseşte însă în personajele sale, pentru că au o viaţă tragică. „Eu doar îmi joc rolul, pun suflet şi încerc să fiu credibilă în scenă. Este o muncă grea şi stresantă. Timp de două-trei ore, cât durează un spectacol, mă pătrunde un amalgam de emoţii: de la frică până la euforie. Cânt în germană, franceză şi învăţ o piesă nouă cam la fiecare trei săptămâni“, susţine cântăreaţa.

Va reveni acasă de Crăciun

Tânăra spune că nu are idoli, dar o adoră pe Maria Callas, soprană americană de origine greacă. „Fiecare cu propriul drum. Eu nu mă grăbesc, pentru că înainte de a păşi pe marile scene, trebuie să devin o adevărată profesionistă“, explică Nadina, care visează să ajungă la Opera House din Sydney. Pe 25 decembrie va reveni la Chişinău pentru un concert la Sala cu Orgă, iar la toamnă vrea să participe la Festivalul Internaţional „Maria Bieşu“.

Ador opera şi ştiu că locul meu e pe scenă. E o dragoste coaptă în timp, la care n-aş putea renunţa. Nadina Calistru soprană

Cea mai mare scenă în aer liber

Arena di Verona este un amfiteatru roman din Piazza Bra, Verona, renumit la nivel internaţional pentru spectacolele de operă cu cea mai mare audienţă. Construită în anul 30 d. Hr., este şi una dintre cele bine conservate structuri vechi de acest gen. Pe parcursul timpului, pe scenă au urcat nume notorii în opera mondială, precum Giuseppe Di Stefano, Maria Callas, Tito Gobbi sau Renata Tebaldi. Astăzi amfiteatrul are o capacitate de 15.000 de persoane. Deschisă doar pe timp de vară, Arena este vizitată anual de peste 500.000 de persoane.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite