Măsuri de forţă ale Moscovei în Daghestan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai recente evenimente din republică autonomă Daghestan arată că autorităţile federale se impun prin forţă în Caucazul de Nord. Un lung şir de arestări în rândul unor oficiali locali pentru acte de corupţie sau legături cu militanţii islamici sunt prezentate într-o analiză TASS drept o formă de reformare a elitei locale, care a supravieţuit încă din perioada sovietică.

Daghestan are o populaţie de trei milioane şi o diversitatea etnică unică. Nu există practic o majoritate, ci doar grupuri minoritare compacte care luptă pentru împărţirea puterii în regiune. În ultimele luni, rapoartele care sosesc la Moscova din Daghestan demonstrează că au fost deja întreprinse măsuri de securitate împotriva grupurilor militante islamice, în paralel cu arestarea unor funcţionari republicani de nivel înalt.

Purgatoriul elitei

Recent, a fost arestat pe la Danial Şikhsaidov, şeful administraţiei districtului Buinaksk. Acesta este acuzat de delapidare de fonduri din bugetul de stat. În luna iulie, şeful filialei de pensii din Daghestan, Sagid Murtazaliiev şi şeful districtului Kizliar, Andrei Vinogradov, au fost acuzaţi de complicitate într-o crimă şi de finanţarea terorismului. Vinogradov a fost reţinut şi Murtazaliiev a fost pus sub urmărire. Dosare penale au fost deschise împotriva altor doi şefi de districte, suspectaţi de înşelăciune şi fraudă. Tot procesul a început în urmă cu doi ani, cu arestarea primarului aparent omnipotent din Mahacikala, Said Amirov. Ulterior au urmat alte arestări la nivel înalt, respectiv şefi din districte, oficiali ai poliţiei locale şi, de asemenea, vice-premierul republicii. Liderul republicii Ramazan Abdulatipov a declarat că Daghestan trece printr-un proces de refomare a elitei sale şi a autorităţii publice locale. În opinia sa, administraţia locală trebuie să se bucure de credibilitate în rândul oamenilor obişnuiţi din Daghestan.

Arestările vor continua

Ahmet Yarlikapov, cercetator principal la Centrul de probleme ale Caucazului de Nord de la Institutul de Stat din Moscova a Relaţiilor Internaţionale MGIMO, consideră că eforturile autorităţilor în combaterea corupţiei se vor intensifica, astfel vom asista la mai multe arestări în viitor. „Cu această nouă spirală de arestări autorităţile federale au trimis un mesaj clar către elitele regionale. Prin urmare, represiunea împotriva clanului fostului primar Said Amirov va continua. Nu vor mai exista indivizi sau clanuri de neatins”, a subliniat expertul.

Artur Ataiev, şeful Centrului de Studii Caucaziene al Institutului rus de Studii Strategice, crede că s-a atins un prag critic al corupţiei care necesită o reacţie fermă şi susţinută din partea autorităţilor. Expertul aminteşte că de-a lungul epocii sovietice republicile aveau păguboasa tradiţie de distribuire a posturilor de conducere între reprezentanţii diferitelor grupuri etnice şi ale clanurilor. „Daghestanul este o regiune unică din acest punct de vedere. Toate poziţiile, inclusiv cele ale autorităţilor teritoriale federale sunt împărţite între cele 14 grupuri etnice principale. În Uniunea Sovietică situaţia nu a prezentat semne de ameliorare. Dimpotrivă, s-a înrăutăţit. Ramazan Abdulatipov, fostul prim-ministru adjunct al Rusiei şi ministru al minorităţilor, bine afiliat cu sistemul politic federal, a fost numit liderul Daghestanului cu scopul de a eradica acest obicei local foarte dăunator pentru comunitatea din Daghestan. El a spus pur şi simplu că a sosit timpul pentru a pune capăt obiceiurilor de clan”, a explicat Ataiev. În acest context, activitatea teroristă, care este în creştere, complică şi mai mult situaţia. La acest capitol, Daghestanul se află pe primul loc în Caucazul de Nord, mai ales în ultimii ani.

Schimbările dorite de Moscova

„Unii oficiali din Daghestan au avut legături cu găşti şi grupuri clandestine. Acesta este un fapt incontestabil. Acest lucru se observă prin arestarea unui număr important de membri ai Adunării Legislative din Daghestan, precum şi a primarului. Moscheile salafite încă funcţionează şi autoturisme scumpe, aparţinând oficialilor locali pot fi văzute în mod regulat în parcările din apropiere”, a precizat expertul. Ataiev consideră că evenimentele din Daghestan şi din alte republici din Caucazul de Nord arată că lucrurile se schimbă datorită unei noi politici iniţiate de Moscova şi promovate de autorităţile locale. „Autorităţile federale câştigă tot mai mult teren în zonele Kabardino-Balkaria, Daghestan şi Osetia de Nord. Procesul de consolidare a statalităţii Rusiei în Caucaz este răspândit pretutindeni. Se poate spune că deja centrul federal şi elitele politice regionale văd împreună problemele locale cu care se confruntă comunităţile şi acest lucru, în sine, este o realizare importantă”, concluzionează Ataiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite