Johannes Hahn nu a anunţat despre deblocarea asistenţei macrofinanciare. Precizările Delegaţiei UE privind asistenţa financiară pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunţat joi, 23 noiembrie, deblocarea asistenţei macrofinanciare şi nici debursarea cu certitudine a primei tranşe din cele 100 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, pentru Republica Moldova.

Precizarea vine din partea Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în urma informaţiilor apărute în presă prin care Comisarului Johannes Hahn i-a fost atribuit anunţul de deblocare a asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova şi debursarea primei tranşe în primul trimestru al anului 2018, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Delegaţiei UE la Chişinău se precizează de asemenea că la Bruxelles, Comisarul Hahn a explicat că asistenţa macrofinanciară poate fi oferită în trei tranşe, doar în baza îndeplinirii unor condiţionalităţi. 

Semnarea Memorandumului de Înţelegere cu Republica Moldova, semnat în aceeaşi zi, reprezintă primul pas al unui proces de durată şi nu asigură sau anunţă automat debursarea nici unei tranşe. Memorandumul conţine 28 de condiţii care includ acţiuni legate de: guvernanţa sectorului public, guvernanţa sectorului financiar, lupta împotriva corupţiei şi împotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri şi implementarea Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova şi UE.

Aceste condiţii din Memorandumul de Înţelegere sunt în concordanţă cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova şi UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului Naţional de Acţiune pentru Implementarea Acordului de Asociere şi altor documente strategice. Memorandumul de Înţelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială şi alţi donatori, precum şi cu programele de politici asociate cu operaţiunile de sprijin bugetar al UE.

Memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, Comisarul Hahn a făcut referire la procesul administrativ care urmează în acest sens. Astfel, ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana şi Serviciul de Acţiune Externă al UE a îndeplinirii de către autorităţile Republicii Moldova a condiţiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE. Comisia Europeană va analiza şi implementarea condiţiilor privind politicile economice şi financiare de care depinde acordarea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare.

Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiţionalităţilor, Comisia Europeană va debursa prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, debursarea primei tranşe se suspendă până când Republica Moldova îndeplineşte obligaţiile asumate şi condiţiile aferente debursării banilor, se spune în documentul distribuit de către Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite