Ilan Shor şi procurorii: de-a şoarecele şi pisica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe maşini ale omului de afaceri Ilan Shor, aflat în arest la domiciliu, au fost surprinse marţi făcând naveta între locuinţa acestuia şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile după ce premierul Chiril Gaburici a solicitat supravegherea strictă a lui Ilan Shor, motivând că există riscul ca acesta să fugă din ţară.

Ilan Shor, personajul principal din Raportul Kroll privind „Furtul Secolului” din Republica Moldova, a fost adus marţi seară la Centrului Naţional Anticorupţie(CNA) pentru audieri suplimentare, transmite Unimedia. Omul de afaceri a răspuns la întrebările procurorilor mai bine de trei ore.  Procurorii au cerut joi Curţii de Apel schimbarea măsurii de reprimare din „arest la domiciliu” în „arest”. Învinuitul a contestat decizia Judecătoriei Buiucani privind mandatul de arest la domiciliu şi a solicitat instanţei de recurs cercetarea sa în stare de libertate.

Shor ar fi încercat să plece

Shor a fost chemat la CNA după ce maşina acestuia, plină cu bagaje, a fost surprinsă de către jurnaliştii de la Jurnal TV la Aeroportul Internaţional Chişinău, acolo unde acesta încă deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie. Mai multe maşini ale omului de afaceri au fost surprinse făcând naveta între locuinţa acestuia şi Aeroportul Internaţional Chişinău, informeaza Jurnal TV. Unul dintre autovehicule avea portbagajul plin cu valize. Un geamantan, de culoare argintie, a fost dus în sala VIP a aeroportului de către un bărbat care după ce a văzut că este filmat a urcat înapoi în automobil şi a plecat fără a mai descărca şi restul bagajelor. Pe parcursul zilei de marţi, la aeroport şi-au făcut apariţia încă patru maşini ale lui Ilan Shor, unele dintre ele pornind chiar din curtea omului de afaceri.

Ilan Shor a fost reţinut de CNA pe 6 mai şi în aceeaşi zi a fost arestat la domiciliu timp de 30 de zile. Shor este acuzat de abuz în serviciu, cu urmări deosebit de grave, în perioada cât s-a aflat în fruntea Consiliului de Administrare al Băncii de Economii.

Gaburici a cerut supravegherea strictă a lui Ilan Shor

Premierul Chiril Gaburici a solicitat pe 11 mai supravegherea strictă a lui Ilan Shor, care are statut de învinuit în dosarul BEM, pentru a exclude plecarea din ţară a acestuia. Solicitarea a fost adresată Ministerului Afacerilor Interne. „Domnule ministru Balan, în presă au apărut informaţii precum că Ilan Shor ar putea părăsi ţara. Dat fiind faptul că omul de afaceri este învinuit în dosarul penal deschis pe marginea delapidărilor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, vă rog, în perioada în care Shor se află în arest la domiciliu, să intensificaţi monitorizarea locuinţei acestuia, astfel încât să nu ne pomenim în situaţia că a dispărut din ţară şi nu poate fi găsit”, a precizat premierul în solicitarea către Ministerul Afacerilor Interne.

Shor consideră arestul abuziv

Ilan Shor a anunţat pe 7 mai că este gata să probeze cu declaraţii şi documente că învinuirile ce i se aduc sunt nefondate. Omul de afaceri consideră abuzivă decizia de a sta în arest la domiciliu 30 de zile. „Consider măsura ca fiind abuzivă având în vedere faptul că am colaborat deschis cu organele de anchetă, m-am prezentat la solicitarea anchetatorilor ori de câte ori am fost citat şi am dat toate declaraţiile necesare. Mai mult, din momentul deschiderii anchetei respective, am fost de mai multe ori plecat din ţară, dar am revenit de fiecare dată şi nu am îngreunat prin nicio acţiune activitatea procurorilor” a explicat Ilan Shor. Omul de afaceri a subliniat că va sprijini organele de anchetă în stabilirea adevărului şi a cauzelor exacte ale situaţiei dificile cu care se confruntă în prezent  Banca de Economii.

Principalul nume în raportul Kroll

Potrivit raportului Kroll, publicat de preşedintele Parlamentului Adrian Candu, suma de 750 milioane de dolari a fost transferată către firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, iar principalul nume în jurul căruia se invârt tranzacţiile este al omului de afaceri Ilan Shor. Numele omului de afaceri şi al grupului său de firme este menţionat ca principal beneficiar al tranzacţiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank. 

În total, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, doar între 24 şi 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către cinci companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari). Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite