Ieftinire de formă la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca, de la 1 ianuarie, să scadă preţul la 4.000 de produse farmaceutice de import. La trei zile dupa intrarea în vigoare a hotărârii, farmaciştii n-au reuşit să schimbe preţurile. Bolnavii se plâng că reducerea s-a făcut doar la produse fără căutare.

Guvernanţii au decis ca, de la 1 ianuarie 2011, preţurile la medicamentele de import să scadă cu 0,5 până la 80% faţă de tariful precedent. Noile preţuri au fost trecute într-un catalog emis de Ministerul Sanătăţii şi transmis tuturor farmaciilor din ţară.  Astfel, peste 4.000 de tipuri de medicamente trebuiau să aibă, din prima zi a anului, un preţ redus faţă de 2010. Chiar dacă farmaciştii recunosc că au primit această înştiinţare în urmă cu mai bine de o lună, n-au reuşit să schimbe, până ieri, preţul la raft al produselor.

Oficialii promit preţuri micşorate la medicamente de săptămâna viitoare


CELE MAI CĂUTATE PASTILE, EXCLUSE DE PE LISTĂ


„Zilele trecute au fost libere pentru toată lumea. Abia de luni am început să schimbăm etichetele cu noile preţuri la medicamente. Pe unele produse vor mai rămâne afişate o perioadă vechile preţuri. Cu toate astea, la casă vom cere oamenilor mai puţini bani", a declarat Olga Bivol, farmacistă în Chişinău.


De partea cealaltă, bolnavii se plâng că reducerile de preţ nu se simt încă în buzunarele lor şi că cele mai căutate medicamente au rămas la acelaşi preţ. „Am cumpărat un spray nazal, antibiotice şi prafuri pentru viroză. Am constatat că fie nu s-au ieftinit deloc, fie reducerea este nesemnificativă pentru salariile noastre", se plânge Veronica din Chişinău, proaspătă mămică.


Pacienţii vârstnici, pentru care procurarea leacurilor este un lux, spun că şi-au început anul cu pelerinaj pe la farmacii pentru a găsi medicamente la preţuri micşorate. „Am umblat tot sectorul. Am intrat în cinci farmacii şi, până la urmă, mi-am cumpărat tratamentul pe care-l folosesc împotriva tensiunii la acelaşi preţ ca şi anul trecut, 35 de lei", spune Ana S., pensionară.

Cele mai mari reduceri s-au făcut la medicamentele care se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală. „De exemplu, o cutie cu antiinflamatoare injectabile, care până la 1 ianuarie costa 546 de lei, poate fi cumpărat acum cu 160 de lei. La fel, s-au ieftenit şi alte produse din gama antiinflamatoarelor, antireumaticelor, majoritatea de origine indiană", precizează D. Cojocaru, managerul unei farmacii din Capitală.


PIERDERI DE ZECI  DE MII DE LEI PE ZI


Cei mai nemulţumiţi de ieftinirea medicamentelor de import sunt patronii farmaciilor şi importatorii. „Din ce am reuşit să calculăm în doar trei ore de când am deschis, am înregistrate pierderi de 10 mii de lei faţă de zilele obişnuite", mai spune administratorul Cojocaru.
Importatorii de medicamente refuză încă să comenteze decizia luată de guvernanţi. „Nu este în autoritatea noastră să dăm declaraţii referitoare la această hotărâre ", a răspuns scurt Ştefan Harea, directorul Sanfarm-Prim, companiei cu capital majoritar de stat care se ocupă de importul de produse farmaceutice.


Experţii în piaţa farmaceutică din Moldova au comentat pentru „Adevărul" decizia Guvernului. „Din cele 4.000 de medicamente incluse în listă, doar la 200 se aplică o micşorare semnificativă a preţului", a declarat Sergiu M., analist pe piaţa farmaceutică. Acesta mai susţine că „oficialii au recurs la noul catalog de reglementare a preţului pentru a controla tarifele practicate de fiecare companie care se ocupă de importul pastilelor".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite