Găgăuzia refuză să învețe „Istoria Românilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Comitetul Găgăuziei va elabora propria lege de a învăța istoria Moldovei și nu cea a Românilor, a anunțat bașcanul Mihail Furmuzal la ședința de azi a Executivului.

„Dacă Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a emis un asemenea ordin, prin care noi trebuie să studiem istoria statului vecin, consiliul intenţionează să dezvolte propria sa lege, în care instituţiile de învăţământ din Găgăuzia va studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei", a declarat Formuzal. Acestă hotărâre vine ca o reacție a numărului mare de plângeri din partea cetățenilor, nemulțumiți de redenumirea disciplinei școlare „Istoria" în „Istoria românilor și istoria universală", explică bașcanul.

Totodată, responsabilii Direcției Educație din Găgăuzia spun că nu știu încă ce fel de Istorie vor învăța în următorul an școlar. „Potrivit planului vechi, noi învățăm «Istoria», iar despre ce va fi din toamnă nu știm încă. Nu avem un curriculum nou, la fel cum nu avem nici o decizie oficială în acest sens", a comunicat Vera Balova, șefa Direcției Generale Învățământ din Găgăuzia. „Este o declarație politică care contravine interesului de stat al Republicii Moldova și care se situează în zona unui conflict flagrant cu politica pe care o promovează Ministerul Educației”, a declarat Mihail Șleahtițchi pentru Jurnal TV.

Istoricii de la noi explică această hotărâre a lui Mihail Formuzal ca o sfidare a legii. „Din punct de vedere constituțional, legile emise la Chișinău sunt valabile pentru întreg teritoriul țării, însă sfidarea legii este o normă uzuală în Găgăuzia. Ei au dreptul să-și impună regulile pentru cota cea de 5 la sută cuvenită istoriei locale, însă nu și în ceea ce privește redenumirea obiectului de studiu", este opinia lui Octavian Țâcu.

Reamintim că acum o lună ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a emis ordinal de a schimba obiectul de studio „Istoria" în „Istoria Românilor și Universală". Și asta după ce subiectul a fost dezbătut pe larg de către un grup de istorici, la sfârșitul anului trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite