Freedom House: Încrederea în mass-media din Moldova este în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi rămâne unul dintre pilonii cei mai influenţi în societatea moldovenească, încrederea în mass-media este în scădere. Acest fapt este generat de concentrarea mijloacelor de informare în masă în mâinile unor proprietari care sunt şi politicieni.

Peste 80% din posturile de televiziune sunt deţinute de către politicieni sau de persoane apropiate de partidele politice din Moldova. Concluziile se regăsesc în Raportul Freedom House „Naţiunile în tranziţie”, pentru anul 2017, care a fost dat publicităţii miercuri, 5 aprilie, scrie portalul media-azi.md, citat de IPN.

Studiul analizează situaţia din 29 de ţări post-comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală având la bază şapte indicatori principali: Guvernare democratică la nivel naţional, Proces electoral, Societate civilă, Mass-media independentă, Guvernare democratică la nivel local, Cadrul şi independenţa justiţiei, Corupţia. Scara de apreciere este de la 1 la 7, unde 1 înseamnă cea mai bună situaţie, iar 7 – cea mai proastă.

Indicatorul mass-media independentă în cazul Republicii Moldova este sub indicele pe ţară, constituind 5 puncte. Ucraina şi Georgia au şi la acest compartiment rezultate mai bune – câte 4 puncte.

Printre alte probleme din domeniul media, raportul atrage atenţia asupra faptului că actualul Cod al Audiovizualului este depăşit. A fost modificat de 64 de ori în cei zece ani de când legea este în vigoare. În iulie 2016, Parlamentul a votat în cele din urmă, în prima lectură, un nou proiect de cod, care necesită însă să fie actualizat, deoarece a fost elaborat încă în anul 2011 şi nu include prevederi care s-ar referi la digitalizare, publicitate, combaterea propagandei etc.

Raportul Freedom House se referă şi la comportamentul mass-media în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, când o bună parte a presei nu a reuşit să ofere cetăţenilor informaţii corecte. Manipularea şi dezinformarea opiniei publice prin intermediul canalelor de televiziune deţinute sau controlate de politicieni au influenţat de asemenea scorul de 5 puncte acordat mass-mediei din Republica Moldova.

Republica Moldova a obţinut un scor general acumulat de 4.93 în Raportul Freedom House „Naţiunile în tranziţie”, acumulând un punctaj mai mic faţă de rezultatul din anul precedent (4.89). A cedat în faţa Ucrainei şi Georgiei, care au un scor de câte 4.61 puncte, dar depăşind alte state ex-sovietice, cum ar fi Rusia (6.67 puncte), Belarus (6.61 puncte), Armenia (5.39 puncte).

„Naţiunile în Tranziţie” este un proiect de cercetare al Freedom House privind evoluţiile democratice în 29 de ţări foste comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală. Prezentul raport pe ţară a fost elaborat de cercetătorul Victor Gotişan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite