Europa se pregăteşte să procure gaze din Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Comisia Europeană le propune ţărilor UE să coopereze cu Azerbaidjanul în vederea importului de gaze şi extinderii capacităţii de transportare prin sistemul existent de conducte, transmite IPN cu referinţă la Reuters, care spune că a luat cunoştinţă de un proiect de document al instituţiei europene.

Proiectul memorandumului de înţelegere propus spre aprobarea guvernelor are ca scop reducerea dependenţei de gazul rusesc în contextul războiului din Ucraina. „Părţile doresc să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv exporturile către Uniunea Europeană, prin Coridorul sudic al gazelor, având în vedere cel puţin 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2027, în conformitate cu oferta comercială şi cererea pieţei”, se arată în documentul datat cu 11 iulie.

După ce la 31 decembrie 2020, pentru prima dată în istorie, Azerbaidjanul şi-a exportat gazele pe piaţa europeană prin Coridorul Sudic al Gazelor (SGC), peste 8 miliarde de metri cubi de gaz azer au fost livraţi în 2021în ţările europene prin gazoductul trans-adriatic (TAP), ultimul segment al reţelei de conducte SGC.

Îngrijorarea europenilor privind furnizările de gaz din Federaţia Rusă s-au intensificat după începerea unei reparaţii programate a gazoductului Nord Stream 1, prin care gazele ajungeau în Germania. Guvernele şi companiile occidentale sunt alertate că „închiderea robinetului” ar putea fi permanentizată.

Proiectul documentului care actualizează relaţia UE cu Azerbaidjanul subliniază importanţa „contractelor pe termen lung, previzibile şi stabile” pentru a asigura securitatea producătorilor de gaze. Documentul prevede, de asemenea, că viitoarele contracte de gaze ar trebui să fie în concordanţă cu obiectivele UE în materie de schimbări climatice. În special, se are în vedere reducerea planificată a consumului de gaze, mai ales după 2030.

După tensionarea critică a relaţiei cu Gazpromul din toamna trecută, ţara noastră pare a fi pregătită pentru procurarea gazelor în condiţiile Uniunii Europene.

Schimbarea a venit încă înainte ca ţara noastră să devină candidat de aderare la UE. IPN a relatat că Republica Moldova va putea achiziţiona gaze pe platforma unică a Uniunii Europene, după ce Consiliul European a anunţat în martie noi măsuri pentru diminuarea dependenţei europene de energia rusă. Atunci s-a vorbit despre o platformă comună de achiziţie care va fi deschisă şi ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi celor trei Parteneri estici asociaţi: Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

În afară de aceasta, Moldova a stabilit dialogul necesar cu Azerbaidjanul.

În cadrul celei dea 8-a reuniuni ministeriale a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, care a avut loc în februarie curent la Baku, Azerbaidjan, Andrei Spînu, vicepremier şi ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică Parviz Shahbazov, care a remarcat că ţara sa dispune de potenţialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere şi pentru a extinde Coridorul Sudic de Gaze. „Azerbaidjanul este disponibil de a iniţia un dialog la subiect cu parţile interesate, relata de la întrevedere IPN.

Recent, Andrei Spînu menţiona că discuţiile cu oficialii azeri continuă, astfel încât să fie creată posibilitatea de a procura gaze naturale din Azerbaidjan. Este important că pe tapet sunt diverse proiecte energetice azere şi româneşti. În ecuaţie se înscrie şi conducta Iaşi – Ungheni – Chişinău, o investiţie românească în Republica Moldova, care urmează să fie valorificată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite