Eugen Doga, despre spotul retras al socialiştilor: „Nu am discutat direct cu Igor Dodon şi nu am semnat pentru politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compozitorul Eugen Doga FOTO: Adevărul
Compozitorul Eugen Doga FOTO: Adevărul

Un spot video din cadrul campaniei naţionale „Moldova - moldoveni – moldovenesc“ a partidului Socialiştilor a fost retras de pe Youtube la solicitarea compozitorului Eugen Doga.

Spotul care îndeamnă populaţia majoritară a Republicii Moldova să se declare moldoveni la recensământul din luna mai foloseşte în coloana sonoră una dintre piesele compozitorului.

Socialistul Igor Dodon precizează pe blogul său că „anterior, Eugen Doga şi-a dat acordul, ştiind subiectul spotului de promovare a identităţii moldoveneşti, a semnat contractul, primise şi banii, întreaga sumă pe care o ceruse“ şi consideră că decizia de a-şi revendica drepturile de autor se datorează unor presiuni psihologice, „fiind mustrat de unii dintre „prietenii” săi liberali şi unionişti, care parazitează ideologic pe imaginea marelui nostru talent“.

„Ne pare sincer rău că maestrul Doga a cedat presiunilor şi a renunţat la promovarea identităţii moldoveneşti, în favoarea ideologiei românismului, care îi este străină şi lui, şi poporului în care s-a născut. (...) S-a format ca mare compozitor în Republica Moldovenească, a fost recunoscut în întreaga lume, în culmea gloriei sale, ca fiu al poporului moldovenesc, a trăit o perioadă la Moscova, unde a gustat din plin din popularitatea, respectul şi onorurile pe care le-a avut şi le are ca moldovean în spaţiul fostei URSS, unde a fost şi membru al Partidului Comuniştilor din Uniunea Sovietică“, explică Dodon.

De cealaltă parte, maestrul Eugen Doga susţine că nu ştia despre intenţia utilizării operei sale şi nu a vorbit direct cu liderul PSRM, care ar fi aranjat totul prin persoane terţe.

„El nu a avut curajul să mă abordeze direct ci din spate, asta m-a supărat. Trebuia să vorbească cu mine, care e problema? Eu nu am discutat cu politicieni şi am semnat pentru Moldova, dar nu pentru politică. Tovarăşul Dodon a uitat că suntem în anul 2014 şi nu ‘87, pe timpul comuniştilor, când făceau tot ce doreau cu creaţia noastră. Opera este ocrotită de drepturi de autor, iar cântecul «Codrii Moldovei» nu e pentru politicieni, e pentru suflet“, ne-a declarat compozitorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite