Curtea Constituţională a avizat negativ iniţiativa fracţiunilor PLDM şi PSRM de revizuire a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a pronunţat aviz negativ asupra iniţiativei de revizuire a articolelor 78, 85 alin. (4) şi 89 din Constituţie, cu privire la modul de alegere şi demitere a preşedintelui Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă de către fracţiunile Partidului Liberal Democrat şi Partidul Socialiştilor, transmite IPN.

În esenţă, prin proiectul de lege se propune revenirea la alegerea şi demiterea preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Curtea a conchis că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei nu poate fi înaintată spre examinare Parlamentului. Curtea a reiterat faptul că un proiect de revizuire a Constituţiei trebuie să vizeze nu numai modalitatea de alegere şi demitere a preşedintelui ţării, ci să răspundă unor probleme-cheie, printre care să facă o alegere clară pentru un sistem de guvernământ; să clarifice prerogativele preşedintelui şi, respectiv, ale premierului şi Parlamentului; să introducă, printre principiile fondatoare ale sistemului constituţional al Republicii Moldova, principiul respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile statului prevăzute în Constituţie.

Curtea Constituţională a constatat că, deşi este prezentată de subiectul autorizat, propunerea legislativă de modificare a Constituţiei încalcă limitele revizuirii prevăzute de articolul 142 din Constituţie, întrucât este neconstituţională modificarea adusă articolului 89, referitor la atribuirea Curţii Supreme de Justiţie a competenţei de constatare a săvârşirii de către preşedintele Republicii Moldova a faptelor grave prin care încalcă prevederile Constituţiei.

Avizul Curţii este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite