Clubul economiştilor IDEA prognozează victoria în alegeri a Alianţei pentru Integrare Europeană

Clubul economiştilor IDEA prognozează victoria în alegeri a Alianţei pentru Integrare Europeană

Pronosticul rezultatelor alegerilor făcut de un grup de economişti

Potrivit unui studiu elaborat de către experţii economici din cadrul Clubului IDEA, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, Partidul Comuniştilor va acumula 37,8% din voturi, urmat de PLDM (24,5%), Partidul Liberal şi Partidul Democrat din Moldova fiind practic, la egalitate, cu circa 14%. La limita trecerii pragului electoral este altă componentă a alianţei de guvernământ, Alianţa Moldova Noastră cu 3,9%, din care motiv viitoarea

Ştiri pe aceeaşi temă

La alegerile parlamentare precedente, în iulie 2009, prognoza clubului IDEA s-a dovedit a fi mai exactă decât rezultate oricărui alt sondaj sociologic prezentat în acea perioadă. Doar Clubul IDEA a prezis corect raportul de forţe între PCRM şi AIE, şi de asemenea, a prognozat corect numărul de mandate obţinute de PLDM şi AMN.

Potrivit primului scenariu elaborat de experţi, AMN depăşeşte la limită pragul de 4% şi intră în Parlament. În consecinţă PCRM va acumula 40 de mandate, iar partidele din AIE - 61, suficiente pentru a vota Preşedintele Republicii Moldova.

Cel de-al doilea scenariu prevede că în cazul în care AMN nu depăşeşte pragul electoral de 4% şi nu va accede în Parlament, PCRM va avea cu un mandat mai mult, adică 41, deţinând astfel "votul de aur" pentru alegerea preşedintelui, în timp ce Alianţa de la guvernare va dispune de 60 de mandate.

Experţii susţin că alte partide, în afară de PCRM, PLDM, PL, PDM şi AMN, n-au şanse să intre în viitorul Parlament. Unicul candidat independent cu şanse de a fi ales deputat, Gabriel Stati, va acumula între 0,4% şi 1,2%, insuficient însă pentru a atinge pragul electoral de 2%.

Studiul a fost făcut prin metoda expert, la care au participat 12 dintre cei 14 membri ai Clubului IDEA. Fiecare pronostic a fost ajustat prin metode statistice pentru a obţine un rezultat mediu reprezentativ pentru candidaţii electorali.

Clubul IDEA, grup neformal de experţi economici, a fost lansat la Chişinău în ianuarie 2009.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările