Chişinăul nu ştie când va cere aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană va fi mai exigentă faţă de Republica Moldova
Uniunea Europeană va fi mai exigentă faţă de Republica Moldova

Republica Moldova nu se ştie dacă va depune cerere de aderare la UE în 2015, aşa cum planifica anul trecut, la fel nici UE nu se mai arată foarte hotărâtă să primească atât de rapid RM în marea familie europeană.

Totodată, Politica Europeană de Vecinătate (PEV) – instrumentul de politică externă a UE destinat unui grup de 16 state vecine şi inaugurat în 2004 – urmează să fie revizuit pe parcursul anului curent, susţin experţii Asociaţiei pentru Politică Externă (APE).

Potrivit experţilor, Politica Europeană de Vecinătate va trece printr-o perioadă de schimbare, din cauza instabilităţii vecinilor UE, în special, Ucraina, Libia, Siria. La fel, va fi aplicată o abordare mai flexibilă faţă de vecinii UE, deoarece aceste state sunt mult prea diferite între ele pentru a fi tratate la fel. Analiştii menţionează că principalele vicii ale Parteneriatului Estic sunt lipsa diferenţierii, absenţa unei politici clare şi alunecarea spre bilateralism, ignorarea procesului politic şi excesiva birocratizare a implementării angajamentelor.

UE schimbă manevra  

„Criza din Ucraina, refuzul Armeniei de a semna Acordul de Asociere în 2013, antagonizarea Rusiei faţă de semnarea acestor acorduri, etc., au  ridicat semne de întrebare cu privire la eficienţa PEV şi la funcţionalitatea demersului European în raport cu statele din Europa de Est. Analizele par să accepte faptul că UE n-a reuşit să evite o confruntare geopolitică cu Rusia, dar sugerează, în acelaşi timp, că Europa nu poate să-şi asume luxul înfrângerii, fapt ce reclamă o posibilă oferire a perspectivei de membru al UE statelor partenere. De aceea, credem că vor fi schimbări”, a declarat analistul Cornel Ciurea. Totodată, timpul pentru depunerea cererii de aderare la UE de către RM va fi extins pentru o perioadă de trei ani şi nu un an, cum promiteau politicienii în 2014, consideră aceştia.  

RM, în două bărci

„Anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se menţionează că Republica Moldova are o perspectivă europeană şi în acest sens poate depune o cerere de aderare la comunitatea europeană. Cu toate acestea, declaraţia Parlamentului are mai degrabă un caracter simbolic şi nu reprezintă o autorizaţie care ar permite Chişinăului oricând să depună cererea. Guvernanţii nu sunt în totalitate convinşi că în 2015 acest lucru se va întâmpla, ci pe parcursul următorilor trei ani. Cauza ţine de faptul că noi trebuie să negociem această depunere a cererii, ceea ce denotă că procesele parteneriatului sunt incerte şi nesigure”, a declarat analistul Cornel Ciurea. 

Expertul a mai explicat că RM pune accent pe bilateralism şi speră să obţină includerea în declaraţia finală a Summit-ului de la Riga din luna mai a menţiunii despre „asocierea şi integrarea politică” a statelor partenere: „Va fi destul de greu de obţinut acest lucru, deoarece Armenia sau Azerbaidjanul poate nu doresc să facă parteneriate cu noi. Nu avem siguranţa că vom obţine o cerere de aderare şi declaraţia de la Riga”. 

UE nu mai rabdă

Experţii mai spun că Uniunea Europeană îşi va schimba politica faţă de RM şi nu va mai tolera simplele bifări tehnice şi birocratice ale guvernanţilor din cadrul reformelor iniţiate în susţinerea parcursului european. 

„Cert e că nu trebuie să ne oprim din procesul de asociere cu UE. Însă răbdarea UE pare să se termine, iar în 2015 îşi va schimba politica faţă de RM şi va deveni mai exigentă. În primul rând, va pune accent pe integrarea minorităţilor etnice, problema Găgăuziei şi Transnistriei, revizuirea comportamentului politicienilor, corupţia”, a concluzionat Ciurea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite