„Cadoul“ judecătorilor moldoveni pentru vizita lui Vlad Filat la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul energetic rămâne vulnerabil în fața atacurilor raider
Sistemul energetic rămâne vulnerabil în fața atacurilor raider

În ajunul vizitei oficiale guvernamentale la Kiev, Judecătoria Ialoveni a lăsat în vigoare decizia de al reţine pentru 30 de zile pe Iurie Nedaşcovski, directorul companiei ucrainene Energoatom. Aceasta poate influenţa negocierile cu autorităţile din Ucraina în privinţa cooperării energetice.

Iurie Nedaşcovski, şeful Energoatom, una dintre cele mai mari companii din Ucraina rămâne în continuare sub urmărire penală în Republica Moldova, el fiind acuzat de că s-ar eschiva la executarea unei decizii judecătoreşti din anul 2004, prin care întreprinderea pe care o conduce ar urma să achite în beneficiul companiei off-shore Remington Worldwide limited din Gibraltar a sumei de 23.080.000 de dolari.

Potrivit unor surse Remington Worldwide Limited face partea din reţeaua de firme a exdeputatului Veaceslav Platon, considerat raiderul numărul I din CSI.

Sergiu Mocanu, avocatul lui Iurie Nedaşcovski, a declarat instanţei de la Ialoveni că acesta „nu se sustrage de la urmărirea penală, aflându-se în permanenţă la locul de trai în oraşul Kiev, unde desfăşoatră activitatea de director general al ÎS Energoatom". Totodată el a precizat că sancţiunile aplicate lui Nedaşcovski sunt ilegale.

Pretenţii de 23 de milioane de dolari

Amintim că la 20 aprilie 2004, prin încheierea Curţii de Apel Economice s-a dispus executarea pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Judecătoriei Arbitrale din Sankt-Petersburg și Regiunea Leningrad, Federaţia Rusă din 24 decembrie 2002 „privind încasarea de la Î.S. „Energoatom" cu sediul în Kiev, Ucraina al cărei administrator este Nedașcovschii Iurii Alexandrovici, în beneficiul companiei off-shore Remington Worldwide limited, Gibraltar a datoriei de 23.080.000 de dolari. La 22 aprilie 2004, în cadrul Oficiului de executare Căușeni a fost intentată procedura de executare a documentului executoriu menționat. Prin încheierea executorului judecătoresc Petru Căpşună s-a dispus strămutarea titlului executoriu eliberat de Curtea de Apel Economică și procedura de executare către executorul judecătoresc Anatolie Chihai".

O decizie ilegală

Avocatul Sergiu Mocanu menţionează în cererea de recurs împotriva încheierii Judecătoriei Ialoveni din 30 ianuarie 2012, că este „foarte straniu că procedura de executare a nimerit spre executare a ajuns la Anatolie Chihai din Ialoveni. Or, conform art. 30(1) al Codului de executare executorul judecătoresc poate întreprinde acţiuni de executare silită doar în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti în care biroul său îşi are sediul. Reieşind din norma legală menţionată, avocatul spune că procedura de executare a fost intentată ilegal, iar executorul judecătoresc Anatolie Chihai ilegal deține procedura de executare în privinţa Energoatom.
„Chiar fiind intentată procedura de executare, executorul judecătoresc urma să stabilească existenţa pe teritoriul Republicii Moldova a bunurilor pasibile de a fi executate forţat, iar în lipsa acestora urma să restituie documentul executoriu în conformitate cu art. 86(1) lit. b) (debitorul nu are bunuri ori venituri sau bunurile lui nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor) sau d) (debitorul nu locuieşte ori nu lucrează la adresa indicată de creditor sau în documentul executoriu sau la adresa aceea nu se află bunurile lui, cu excepţia cazului când debitorul este dat în căutare) al Codului de executare. Procesul-verbal cu privire la contravenția administrativă întocmit de executorul judecătoresc, hotărârea Judecătoriei Ialoveni pe marginea acestui proces-verbal, precum şi ordonanţa de pornire a urmăririi penale sunt ilegale. Astfel, art. 318 din Codul contravențional al Republicii Moldova reglementează expres drept contravenție neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărârii instanţei de judecată".

Mai adăugăm că în afară de Iurie Nedaşcovski şi faţă de Oleg Polişciuk, director-adjunct, şef al Departamentului juridic al companiei de stat Energorinok din Ucraina instanţa de judecată a menţinut decizia de arest pentru 30 de zile.

În proiectul protocolului şedinţei din noiembrie 2011 a comisiei moldo-ucrainene a fost inclusă, la insistenţa Kievului, o prevedere privind cooperarea la nivel de guverne întru combaterea acţiunilor de preluare abuzivă a unor active energetice strategice de către firme-fantomă. „Astfel a fost recunoscut faptul că procesele de judecată intentate contra unor întreprinderi strategice din sectorul energetic reprezintă o problemă majoră pentru ambele ţări", susţine Oleg Polişciuk, director-adjunct al întreprinderii de stat Energorinok din Ucraina.

SCANDAL Unul din membrii delegaţiei oficiale guvernamentale a Ucrainei a fost reţinut de grănicerii moldoveni

COOPERARE Moldova şi Ucraina îşi fac scut anti-raider

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite