Autorităţile din R. Moldova bat alarma: Intensitatea procesului epidemic pune presiune pe sistemul medical

Autorităţile din R. Moldova bat alarma: Intensitatea procesului epidemic pune presiune pe sistemul medical

Intensitatea procesului epidemic este în continuă escaladare, înregistrându-se o creştere atât a numărului de cazuri noi de infectări, cât şi a numărului de decese. Săptămâna precedentă s-au înregistrat 9.443 de cazuri noi. Municipiile Chişinău şi Bălţi sunt epicentrul epidemiei la nivel naţional, fiind depăşit cu mult pragul de alertă cod roşu, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele au fost prezentate marţi, 12 octombrie, de către Svetlana Nicolăescu, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii. Autorităţile bat alarma în privinţa presiunii asupra sistemului medical.

Svetlana Nicolăescu a precizat că numărul mare de cazuri noi din cele două municipii, Chişinău şi Bălţi, este explicat prin faptul că au populaţia densă, dar şi prin reţeaua de transport public care amplifică transmiterea virusului. Nivelul de incidenţă a depăşit valorile stabilite pentru pragul roşu şi în teritoriile periferice. Este vorba despre raioanele Sângerei, Basarabeasca, Glodeni şi Anenii Noi.

Bilanţul cazurilor de COVID-19 în ţară a depăşit 307 mii, iar numărul deceselor asociate noului coronavirus a ajuns la 7.048.

Secretarul de stat a precizat că din totalul pacienţilor internaţi cu COVID-19, 88% nu au schema de vaccinare completă, iar din numărul de pacienţi de la terapie intensivă – 91% nu au schema de vaccinare completă. „Acest lucru ne demonstrează încă o dată că, administrând vaccinul, putem preveni apariţia cazurilor grave şi probabilitate de  ajunge în terapie intensivă”, a notat responsabila din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Svetlana Nicolăescu a menţionat că sporeşte şi presiunea asupra sistemului medical, or ritmul cu care sunt internaţi pacienţii cu COVID-19 este într-o continuă accelerare. Este în creştere şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă. În total, în cadrul instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti, sunt internate 2 140 de persoane confirmate cu infecţia COVID-19, dintre care 145 în stare extrem de gravă şi 17 pacienţi sunt supuşi ventilării mecanice.

În tratament la domiciliu cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 se află 8.748 de persoane, iar 16.470 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările