ADMITEREA 2011/ Află care sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine facultăţi din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul" a realizat un top al taxelor pentru locurile de studii unde se pot înmatricula proaspeţii absolvenţi care şi-au luat BAC-ul. La unele universităţi din Capitală tarifele sar peste 20.000 de lei pe an. Specialităţile mai puţin cotate, cum ar fi Pedagogia, au cele mai mici prețuri, susţin membrii comisiilor de admitere.

Au răsuflat uşuraţi după examenele de Bacalaureat, dar îi așteaptă o nouă etapă importantă în viaţa lor, studenţia. Absolvenţii liceelor dau deja târcoale facultăţilor din ţară pentru a-și alege profesia. Admiterea începe oficial pe 18 iulie, iar la începutul lui august vor fi deja cunoscute primele rezultate.

Viitorii studenţi au pornit în căutarea specialităţilor, deşi Ministerul Educaţiei nu a aprobat încă taxele pentru studii în acest an. Unii aleg facultăţile în vogă și închid ochii la taxe. Alţii se tem să-şi pună părinţii la cheltuială.

„Am vrut să fac Drept, dar când am văzut preţurile am renunţat. Cred că voi merge la Pedagogie, acolo e mai ieftin şi îmi place", spune absolventa Maria Cojocari. „Investim în viitorul nostru, aşa că banii contează mai puţin", afirmă tânărul Victor Seu.

„Adevărul" a aflat care sunt cele mai scumpe specialităţi din ţară. Prima în top este Stomatologia. Tinerii care vor să aibă grijă de dantura pacienţilor, trebuie să scoată din buzunar 20.300 de lei pe an. Studiile durează cinci ani.

,,Poate că taxele par mari, dar acestea nu acoperă măcar a treia parte din cheltuieli.Un student are nevoie de utilaje şi preparate care sunt foarte scumpe", explică membrii comisiei de admitere de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Și arta costă. Pentru cei care vor vrea să dirijeze o orchestră sau să delecteze publicul cu vocea lor într-o sală de operă, taxa anuală se ridică la 17.000 lei. Specialitățile Dirijat orchestral și Canto academic sunt cele mai scumpe de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Bineînţeles, facultăţile de Drept, cele mai populare în ultimii ani, sunt de nelipsit în acest clasament. La Universitatea de Stat contractul este de 9.000 de lei pentru an de studii, iar la ULIM de aproape 8.000 de lei.


Anul trecut, la Universitatea Tehnică (UTM) taxele au variat între 5.500 și 7.750 de lei, iar în acest an ar putea creşte cu aproape 15%. ,,Taxele se stabilesc după regulile pieței. Ceea ce este mai bun costă mai mult", explică Ion Negru, decan la UTM.

Devii profesor cu bani puțini

La Academia de Studii Economice, pentru specialităţi ca Finanţe sau Contabilitate preţurile se ridică la aproape 8.000 de lei, iar la Universitatea Agrară aceleaşi facultăţi costă cu câteva sute de lei mai puţin.

Printre cele mai ieftine locuri de studii din ţară sunt la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă". Aici contractele pornesc de la 3.000 lei, cea mai ieftină specialitatea fiind Informatica. Dacă studentul vrea să devină profesor de limbi străine va plăti până la 5.000 de lei pe an.

,,De obicei, la noi vin studenții care nu au foarte mulţi bani", spune Stelian Culea, şeful Secţiei Studii de la Universitatea Pedagogică.

În acest an, la universitățile din țară vor fi admiși 22.780 de absolvenți. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 16.000, vor plăti taxe de școlarizare și doar 6.800 de studenți vor avea parte de burse de la stat. Locurile la buget sunt prevăzute doar pentru universitățile de stat, care vor avea disponibile și circa 12.000 de locuri la contract. Pentru instituțiile private sunt planificate în acest an 4.155 de locuri, toate cu taxă.

Cât costă să trăiești la cămin

Ca şi în cazul studiilor, taxele pentru cazare în căminele studenţeşti variază de la o universitate la alta. Peste tot, prioritate au studenţii orfani, cei cu un singur părinte, invalizi şi cei proveniţi din familii vulnerabile.

La Universitatea de Stat, care are cele mai multe cămine, 16 la număr, cazarea costă 1.200 de lei pe an. La Universitatea de Medicină şi Farmacie studenţii pot găsi un loc de trai la preţul de 1.300 de lei. La Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice costul cazării variază între 1.400 şi 1.800 de lei.

În Republica Moldova sunt circa 275 de cămine studenţeşti, unde pot fi cazaţi peste 40.000 de tineri. Numărul de locuri din aceste instituții acoperă doar 70% din numărul total de solicitări. Dacă nu au un loc în cămin, studenţii sunt nevoiţi să plătească lunar cel puţin 50 de euro pentru un apartament în Capitală. Chiria poate ajunge însă și până la câteva sute de euro.

Burse în România pentru moldoveni

Ministerul Educaţiei al României oferă în acest an 2.150 de burse pentru tinerii din Republica Moldova. 950 vor merge la elevii care îşi doresc să înveţe la liceele de peste Prut, iar 1.100 de burse sunt prevăzute pentru studenţi. 300 dintre acestea sunt destinate deţinătorilor diplomei de bacalaureat din România.

Absolvenţilor din Moldova li se mai oferă 50 de burse pentru studii de masterat, 25 de burse pentru rezidenţiat şi 25 pentru doctorat.

Deocamdată, autorităţile române pun la punct mecanismul de admitere, precum şi repartizarea pe specialităţi şi unităţi de învăţământ. Mai multe informaţii vor putea fi găsite pe www.edu.ro.

Află și cum poți să pui mâna pe o bursă peste hotare

Vezi pe forbes.ro câţi studenţi au primit burse din partea UE

Află de pe forbes.ro unde poţi studia în străinătate pe bani puţini

Vezi şi Top 10 universităţi online din întreaga lume

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite