Acordul de asociere cu UE a avantajat agricultura din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova s-a angajat într-un proces complex de reformare şi restructurare economică odată cu semnarea Acordului de Asociere, care echivaleză cu o “realizare istorică pentru sectorul agricol al Republicii Moldova”.

Adrian Lupuşor, directorul executiv Expert-Grup, şi Tatiana Savva, economist Expert-Grup, au evidenţiat, în cadrul unei conferinţe de presă intitulată, „Care sunt primele rezultate după 2 luni de implementare a Acordului de Asociere cu UE” organizată de Expert Grup, rezultatele şi beneficiile pe termen lung ale Acordului de Asociere semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. 

Efecte în agricultură

Lupuşor a subliniat ca exportul Republicii Moldova în UE este de 15% pe anul 2014, chiar dacă restricţiile comerciale impuse de Rusia au produs efecte în economia naţională. În opinia sa, nivelul exportului în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie, în anul curent, este acelaşi comparativ cu anul 2013. “Chiar dacă Acordul de Asociere presupune beneficii pe termen mediu şi chiar lung (cinci, şapte sau chiar 10 ani), în primele două luni de la implementare, acesta deja a adus anumite efecte tangibile. Este important că aceste beneficii au fost simţite de sectorul agro-industrial, care este considerat drept cel mai sensibil la liberalizarea comerţului cu UE” a menţionat Lupuşor. 

Acesta a precizat că este nevoie de armonizarea şi implemetarea unor standarde de calitate ca producătorii autohtoni să obţină dreptul de a exporta produse animaliere. ”Nu există cheltuieli pentru implementarea standardelor de calitate, sunt doar investiţii pe termen lung pentru investitori” a adăugat Lupuşor. Director executiv Expert-Grup a explicat că implementarea acordului vizează dezvoltarea durabilă a resurselor naturale care se vor reflecta în îmbunătăţirea calităţii vieţii din mediul rural prin: gestiunea durabilă a solurilor, gestiunea durabilă a apelor şi crearea de locuri de muncă în sate şi comune. 

Restructurarea sectorului agricol prin UE

Tatiana Savva, economist Expert-Grup a subliniat că Acordului de Asociere presupune o restructurare a sectorului agricol. În opinia sa, producătorii din Republica Moldova nu am exportat până acum pe piaţa europeană din cauza taxelor vamale, precum şi a reglementărilor europene care nu  sunt compatibile cu cele autohtone (în special cele legate de măsurile sanitare şi fitosanitare). În perioada cuprinsă între, 2015 şi 2017, 200 de milioane de euro vor fi fi alocaţi în agricultura din Republica Moldova. “Acordului de Asociere în pofida speculaţiilor protejează drepturile producătorilor autohtoni. Uniunea Europeană oferă atât suport financiar cât şi suport tehnic în privinţa implementarii Acordului de Asociere, cât şi acces la informaţie în piaţa europeană” a precizat Savva. 

Aceasta a amintit că asocierea stă la baza dinamicii economice din piaţa europeană şi mediul economic din Republica Moldova nu ar trebui sa privească asocierea ca un mostru, deoarece “monstrul real al Republicii Moldova este defapt corupţia”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite