ŢEAPA BINGO LA EXPORT Soţia şefului serviciului moldovean de pază de stat s-a asociat cu un inculpat din România

Escrocul Paul Petre Ţârdea, inculpat în România, s-a asociat cu familia generalului Igor Bodorin, şeful SPPS-ului moldovenesc, şi vrea să organizeze un joc de tip Bingo la televiziunea publică de la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Afacerişti condamnaţi în România se regrupează peste Prut. Moldova, republica cu 3,5 milioane de locuitori de după graniţa estică a Uniunii Europene, se confruntă de 20 de ani cu tranziţia greoaie de la sistemul sovietic la cel democratic. Instituţiile anemice ale statului, legislaţia incompletă, corupţia generalizată și sărăcia favorizează grupările criminale într-o ţară care abia acum face paşi timizi spre integrarea în comunitatea europeană.

Aeroportul Internaţional Chişinău. 2 martie 2012. Avionul Tarom se urneşte încet spre pista de decolare, în cursa sa zilnică de seară. O oră şi-un sfert. Atât durează, în medie, zborul Chişinău-Bucureşti. O oră şi-un sfert în care cei trei pasageri de clasa business discută relaxat, întrerupţi doar de stewardesele care trec printre ei cu pahare de vin. Toţi sunt români. Doi dintre ei călătoresc împreună. Cu al treilea s-au întâlnit în salonul VIP de la „Plecări". Apoi, aterizare de rutină, control paşapoarte, bandă rulantă de bagaje. Când trio-ul părăseşte aeroportul din Otopeni, doi schimbă glumiţe, iar celălalt afişează o plictiseală plenară pe chip.

FOTO: Gabriel Bivolaru şi Paul Petre Ţârdea pe Aeroportul Otopeni

Cei trei pasageri de la Business Class au în comun ani de puşcărie pentru fraude şi implicări în scandaluri publice. Pentru fiecare nume din paşaport, există însă o carte de vizită diferită.

Paul Petre Ţârdea. Grizonat şi bărbos, Ţârdea îşi poartă statura masivă spre parcarea Otopeni, opintindu-se în căruciorul cu valize. Din 2010 până-n prezent, el călătoreşte frecvent în Republica Moldova. Are afaceri la Chişinău. La Bucureşti însă Ţârdea este inculpat în dosarul penal al uneia dintre cele mai mari fraude bancare din istoria României: cazul „BCR Novaci" - soldat cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Trimis în judecată de procurorii DNA, Ţârdea a fost condamnat la 8 ani şi şase luni de închisoare. Sentinţa nu e definitivă.

Ţârdea nu este la prima sa coliziune cu legea. Înainte de 1989, pe vremea lui Ceauşescu, el a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi înşelăciune. Ulterior, a mai fost implicat şi în scandalurile „Bankcoop", „Euro Tombola" şi „Tombola TVR". Acum patru ani, Paul Petre Ţârdea a fost implicat în afaceri cu aur african, încercând să cumpere 100 de kilograme de aur din Tanzania. Ţârdea mai e şi martor-cheie în dosarul în care Dan Diaconescu, patronul OTV din România, este acuzat de şantaj.

Gabriel Bivolaru. Îmbrăcat casual, solid, brunet, cu barba tunsă la centimetru şi o borsetă Vuitton în dotare, Gabriel Bivolaru ascultă amuzat ce vorbeşte Ţârdea în drumul lor spre uşile culisante din aeroport. În ultimul an, Bivolaru a intrat des în Republica Moldova cu avionul, dar şi cu limuzina lui de lux, Mercedes S 500. Fost deputat PDSR (actualul PSD), Bivolaru a primit şapte condamnări la închisoare în ultimii zece ani. Cea mai gravă acuzaţie: a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu 2.200 de miliarde de lei vechi (circa 50 de milioane de euro). În cauză a fost cercetată asociata şi soţia sa, Mona de Freitas - dată în urmărire internaţională.

Justiţia a dovedit că Gabriel Bivolaru este specializat în escrocherii economice: înşelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată etc. Altfel spus: emitere de cecuri fără acoperire sau paşapoarte, ştampile, ordine de plată - toate contrafăcute. După ce pedepsele penale primite de Bivolaru s-au contopit, în timp ce altele au fost graţiate, fostul parlamentar a fost eliberat condiţionat în februarie 2007. A stat în închisoare doar doi ani şi zece luni. Reţeaua Bivolaru este transfrontalieră şi operează prin companii înfiinţate, în special, în zonele offshore. Constant, gruparea a activat în domeniul tranzacţiilor cu petrol. O face şi acum.

Liviu Niţă. Flegmatic, Niţă pare că nu se grăbeşte niciodată. Îşi cară agale geanta de umăr prin aeroport, iar constituţia sa atletică îl face să pară pugilist. Şi el călătoreşte frecvent în Republica Moldova, alături de Gabriel Bivolaru. Liviu Niţă a fost arestat în 1999 şi condamnat pentru că a emis cecuri fără acoperire în valoare de peste 60 de miliarde de lei româneşti vechi, prejudiciind rafinăria Petrobrazi (SNP Petrom) - atunci, întreprindere de stat. Anchetarea lui Niţă a detonat un scandal naţional în 2000. El a declarat procurorilor că banii alimentau conturile Partidului Democrat (actualul PDL), aflat la guvernare în acei ani. Legătura dintre Liviu Niţă şi partid era chiar asociatul său din firma SunOil Company prin care s-a comis frauda: deputatul Corneliu Ruse - decedat în 2005. Investigaţia a condus şi la alţi lideri PDL: Radu Berceanu (atunci, ministrul Industriilor), Nicolae Stăiculescu (secretar de stat la Industrii) şi Gheorghe Albu (deputat şi trezorier PDL). Pentru toţi aceştia, procurorii au disjuns un dosar separat, dar nimeni n-a mai fost trimis în judecată. Pe scurt, „schema SunOil" era simplă: lua carburanţi de la Petrom cu preţuri preferenţiale şi îi revindea mai scump altor societăţi de stat.

Niţă a fost eliberat condiţionat în 2001. În 2004, preşedintele Ion Iliescu l-a graţiat prin decret prezidenţial. Ulterior, Niţă a reintrat în afaceri de anvergură la adăpostul companiilor offshore. În ultimii ani, cei trei pasageri de lux ai cursei Tarom şi-au expatriat interesele dincolo de graniţa de est a Uniunii Europene. RISE Project/OCCRP a investigat afacerile lor.


Click aici să vezi legăturile dintre afaceristul Paul Petre Ţârdea şi asociaţii lui din Moldova

EPISODUL 1 Reţeaua Bingo: Inculpat român, asociat cu un şef de serviciu secret moldovenesc

Întrebare: care este legătura dintre inculpatul Ţârdea din România şi şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) din Republica Moldova?
Răspuns corect: un joc de noroc televizat.

De fapt, Paul Petre Ţârdea aplică la Chişinău reţeta concursurilor „Euro Tombola" de la Prima TV (caseta 1) şi „Tombola Câştigătorilor" de la TVR 2 (caseta 2) care l-au propulsat în centrul a două scandaluri publice la Bucureşti. Acum, se numeşte „Euro Bingo" şi este un proiect al firmei Galisa-Lux SRL - înfiinţată la Chişinău acum zece luni - în iulie 2011. În această companie, Ţârdea este asociat direct cu familia lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Iniţial, pentru ei a lucrat şi Victor Cătan, fost ministru de Interne al Moldovei.

CINE ESTE IGOR BODORIN: General-maior. Este directorul SPPS din 2007, fiind numit în această funcţie de fostul preşedinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Înainte să conducă SPPS, Bodorin a fost, timp de cincisprezece ani, ofiţer în ministerul moldovean al Afacerilor Interne.
CE ESTE SPPS: Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat este o autoritate administrativă centrală cu atribuţii în domeniul securităţii statului, specializată în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova şi a oficialilor străini pe timpul şederii lor în Moldova. SPPS asigură paza sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora.

Miza: televiziunea publică

Iniţiatorii „Euro Bingo" vizează chiar televiziunea publică Moldova 1 cu acoperire în toate colţurile republicii. La o lună şi jumătate după ce firma Galisa-Lux s-a înfiinţat, reprezentanţii societăţii au început demersurile pentru introducerea emisiunii-concurs în grila de programe a postului TV.
Oficial, prima acţiune a avut loc la întrunirea Consiliului de Observatori (CO) al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova" din 1 septembrie 2011.

Procesul verbal al şedinţei consemnează sec: „Reprezentanţii Galisa-Lux SRL au relatat despre intenţia de a realiza o emisiune de divertisment «Euro Bingo» la TV Moldova 1, cu difuzare în orele de maximă audienţă în ziua de duminică. Membrii CO au adresat întrebări de precizare şi au împuternicit preşedintele Companiei cu dreptul să iniţieze negocieri şi să semneze contractul cu „Galisa-Lux SRL privind realizarea programului. Adiţional, Preşedintele CO a menţionat că contractul va intra în vigoare după aprobarea acestuia de către Consiliul de Observatori şi modificarea grilei de emisie a serviciului de programe Moldova 1. S-a votat: «Pentru» în unanimitate, cu 6 voturi."

La şedinţă, reprezentanţii Galisa-Lux au fost Victor Pasecinic şi Andrei Ţârdea. Primul este moldovean şi naşul de cununie al lui Igor Bodorin, directorul SPPS. Al doilea este fiul lui Paul Petre Ţârdea şi cel care a produs, la vedere, emisiunea „Tombola Câştigătorilor" difuzată de TVR în 2009 şi intrată în incapacitate de plată după doar două luni.

„Profit din lozuri"
Raisa Lozinschi-Hadei, unul dintre membrii CO Teleradio-Moldova, povesteşte cum reprezentanţii Galisa-Lux au pus problema la întrunirea din septembrie: „Ei au promis sa plătească toate resursele Moldova 1 care vor fi folosite în show. Şi-au asumat cheltuielile pentru tot, ba chiar publicitatea urma să fie încasată de Moldova 1. Făcuseră şi nişte calcule, nu le mai ţin minte acum, dar în faza şedinţei de la CO, firma Galisa-Lux nu avea încă licenţă de la Camera de Licenţiere a Moldovei. Ei vor să facă profit din vânzarea biletelor, a «lozurilor» - aşa cum le-au numit ei. Au prezentat şi un regulament de funcţionare, diferit de ce s-a facut similar aici. Oricum, CO nu era atât de important în etapa aia. Ei făceau un fel de presiune mai ales asupra Camerei de Licenţiere. Chiar au început să promoveze agresiv lansarea showului în presă.", a povestit Raisa Lozinshi-Hadei.

Într-adevăr, anul trecut, firma Galisa-Lux a susţinut în ziarele din Republica Moldova o amplă campanie publicitară prin care promova jocul „Euro-Bingo". În acel moment, compania nu avea licenţa luată, dar între timp, procedurile au fost iniţiate. Legislaţia din Moldova prevede că taxa pentru acest tip de joc de noroc este 28% din costul total anunţat al biletelor de loterie.

Raisa Lozinshi-Hadei susţine că ştia cine e Ţârdea: „Eu l-am intrebat pe fiul său despre problemele cu TVR. Ăsta bâlbâia că TVR a iesit mai că în câstig cu el. Cică rămăsese o datorie de numai vreo 9.000 de dolari, dar le-au lăsat decorul".

Gruparea moldo-română

Firma care negociază loteria televizată cu postul public din Moldova a fost înregistrată anul trecut, pe 15 iulie. (vezi extras) Grosul participaţiilor (50%) în SRL-ul Galisa-Lux sunt pe numele Lilianei Bodorin - soţia generalului Igor Bodorin, şeful SPPS. De fapt, în acte, familia şefului de serviciu special deţine controlul: încă un procent din societate îi revine lui Victor Pasecinic - naşul de cununie al soţilor Bodorin. Acelaşi Pasecinic este şi administratorul companiei. Altfel spus, „partea moldovenească" gestionează formal 51% din afacere.

Restul (49%) se împarte frăţeşte între doi români: controversatul Paul Petre Ţârdea şi tovarăşul său mai vechi de afaceri, Marian Budăi. Acesta din urmă deţine mai multe case de amanet şi schimb valutar în România, iar într-una dintre afaceri a fost partener cu fiul fostului senator român Ion Basgan. La rândul lui, Basgan e asociatul tradiţional al lui Petre Paul Ţârdea, dar şi girantul acestuia pentru un împrumut de 300.000 de euro luat de la familia Spirea - unii dintre mogulii români ai asfaltului. În ultimul an, Budăi şi Ţârdea au călătorit împreună de nenumărate ori în Republica Moldova. Oamenii care exportă bingo televizat peste Prut mai au la Chişinău o firmă de consultanţă (Job Shipping 2001) înregistrată acum 11 ani.

În România, Marian Budăi are şi o afacere turistică dezvoltată în staţiunile Predeal, Cheia şi Mamaia. Aici, Budăi este partener cu propriul său cumnat, Ion Dinu - fost colonel român de Poliţie -, dar şi cu Ion Şuteu şi Loreley Petrescu. Ultimii doi, tată şi fiică, sunt cunoscuţi în judeţul Braşov pentru activităţile de cămătărie investigate de procurori. Loreley Petrescu a fost asociată într-o firmă de import-export cu Ada Stolojan - fiica europarlamentarului Theodor Stolojan - fostă patroană de hotel în Predeal.

„Jumătate din Ministerul de Interne a lucrat pentru mine"

Asocierea dintre Ţârdea şi şeful unui serviciu special al Republicii Moldova e subiect tabu pentru cei implicaţi. Iniţial, Paul Petre Ţârdea n-a vrut să comenteaze nimic. Nici fiul său, Andrei, nu e foarte comunicativ acum, deşi el apare des în presa tabloidă de la Bucureşti: „Nu am nimic de declarat. Este dreptul meu să nu răspund la niciuna dintre întrebările voastre. N-aş vrea să vă irosesc timpul, aşa că vă spun că n-am nimic de spus. Nici eu, nici tatăl meu."

Ulterior, Ţârdea-tatăl a izbucnit: „Pe mine, nu m-au nenorocit procurorii, poliţiştii sau judecătorii, ci presa! Cum l-am cunoscut eu pe generalul Bodorin? No comment! Vă zic doar că Marian Budăi, cu care eu sunt prieten de peste 20 de ani, m-a adus în Moldova. Da, am băgat bani mulţi în afacerea «Euro Bingo». Nu vă interesează cât. Mulţi bani! E adevarat, pentru mine a lucrat jumătate din Ministerul de Interne moldovenesc, mă refer la ofiţeri ieşiţi la pensie. Acum risc să pierd toţi banii, din cauza licenţei. Mai bine scrieţi despre asta!", a tunat Petre Paul Ţârdea.

Bodorin: „Soţia mea face afaceri cu cine vrea"
Generalul Igor Bodorin, şeful SPPS din Moldova, tratează pe scurt afacerea care vizează televizunea publică de la Chişinău: „Am auzit că domnul Ţârdea are ceva probleme în România, dar nu ştiu mai multe. Eu am vorbit doar de câteva ori cu el. Soţia mea face afaceri cu cine vrea, dar nu veţi vorbi cu ea pentru că eu nu-s de acord să vă amestecaţi în viaţa noastră privată. Într-adevăr, Victor Pasecinic, administratorul Galisa-Lux, este naşul meu. Eu nu ştiu prea multe despre activităţile economice ale soţiei, dar vă spun doar că firma Galisa-Lux are în pregătire proiectul de «Euro Bingo» cu postul Moldova 1. Acum, rămâne să se aprecieze ei. Cu siguranţă, însă, firma nu a mai organizat o tombolă până acum. Vă spun cu certitudine asta", susţine Igor Bodorin.

Reţeaua militarizată
Într-o primă etapă, în proiectul „Euro Bingo" a fost implicat şi Victor Catan. General-maior de poliţie, Catan a fost ministrul de Interne al Republicii Moldova în perioadele 1998-2000 şi 2009 -2011. A mai îndeplinit şi funcţiile de viceministru al Justiţiei şi Internelor. Catan este acum ofiţer în rezervă, ceea ce îi permite calitatea de membru în principalul partid de guvernământ din Moldova, condus de premierul Vlad Filat. În 2011, lui Victor Catan, proaspăt eliberat din funcţia de ministru, i s-a propus să lucreze pentru firma Galisa-Lux. A acceptat. După mai puţin de un an, într-o zi de aprilie, Catan povestea reporterilor RISE Project, cu care s-a întâlnit la Chişinău: „Pe mine m-a cooptat un businessman moldovean, Vasile Zetea. El se ocupa iniţial de afacere. Îl ştiam de mai demult. Zetea a lucrat în Guvern, în direcţia de turism. El îl cunoştea, la rândul lui, pe Marian Budăi din România. Acesta a venit la Zetea cu ideea. Oricum, Zetea n-a rămas mult în schemă: el s-a retras din afacere şi le-a predat participaţia în firmă".

Afacerea loteriei televizate a fost gândită în termeni militari. O spune chiar ministrul Victor Catan, din calitatea lui de «insider»: „Atunci, eram în faza de pregătire: înregistrarea firmei, obţinere de licenţă şi organizarea unei reţele teritoriale pe tot întinsul Republicii Moldova care să vândă bilete «Euro Bingo». Această reţea era constituită din ofiţeri de poliţie în rezervă. Obiectiv vorbind, folosind ofiţerii de poliţie ai o serie de avantaje: sunt disciplinaţi şi se pot organiza bine. Orice ofiţer care activează într-un raion moldovenesc are autoritate mare. Iar la noi, corupţia e şi ea mare. De pildă, un organ de control te poate băga într-o situaţie în care nu poţi activa, iar ei pot asigura acoperirea. Sigur, iniţiatorii ei se găndeau la protecţie, influenţă. Vor să scoată bani mulţi. Numai că Ţârdea are următoarea tactică: zicea să luăm echipamente, recuzită, materiale care să fie plătite ulterior din încasări. Am organizat ştate de plată şi bugetele încă de la început. Văzând că salariile noastre sunt mari pe hârtie, deşi ei nu dau niciun ban - au apărut suspiciunile", povesteşte Victor Catan.

Bodorin, informat de fostul ministru
Intrigat, Victor Catan a decis să-l verifice poliţieneşte pe românul Ţârdea, chiar la el acasă: „Eu am apelat la colegii din România care m-au informat prompt. Nu mai aveam ce să caut în firma aia, cu escrocii ăştia. Ştiam că Igor Bodorin era în afacere. El însă e general în funcţie, şef SPPS, şi îi este interzis de lege. Acum, fiecare cu mintea lui... Eu, imediat cum am primit informaţiile despre Ţârdea, m-am dus la Bodorin la birou, în audienţă, şi i-am comunicat. Mă rog, noi suntem în relaţii colegiale, soţia lui e în firmă, aşa că era corect să-i spun", a adăugat Victor Catan.

Ex-ministrul moldovean de Interne nu mai ştie exact ce poliţişti în rezervă mai lucrează acum pentru Ţârdea şi soţia lui Bodorin: „În anturajul lor au rămas doi-trei ofiţeri, din câte ştiu eu. Unul dintre ei chiar are nevoie de bani pentru că soţia lui e bolnavă de cancer. Dar principalii cu care am lucrat eu, Mihai Ciubotari şi Valeriu Oprea, au ieşit şi ei. Vedeţi, însă, unde stă Ţârdea când vine în Moldova: în casa unui colaborator al SPPS, ieşit la pensie", îşi încheie povestea Victor Catan.

Scandalul „Euro Tombola"
În 2005, Paul Petre Ţârdea a fost implicat în afacerea „Euro Tombola", în România. Atunci, firma Sorom Tur SRL, care producea jocul de noroc difuzat pe Prima TV, a intrat în incapacitate de plată. Efectul: zeci de concurenţi nu şi-au mai încasat premiile câştigate. Compania Sorom Tur aparţinea lui Petre Paul Târdea şi Gheorghe Micula-Cociuban (partener cu familia lui Gabriel Bivolaru, condamnat pentru fraude economice). Înainte de episodul „Euro Tombola", societatea Sorom Tur mai organizase un alt joc de noroc, numit Rokeno - intrat rapid în insolvabilitate. După faliment, Ţârdea şi Micula-Cociuban au fost înlocuiţi în firmă de un cetăţean moldovean necunoscut, Igor Bogatii - înlocuirea reprezentanţilor unei firme cu persoane necunoscute este o practică larg folosită de către patronii români care vor să scape de datorii.

Legături cu Bivolaru şi Iacubov
Gheorghe Micula-Cociuban, partenerul lui Paul Petre Ţârdea în afacerea „Euro Tombola" (Sorom Tur SRL), este conectat la alte două grupări aflate mult timp în vizorul Justiţiei. Una dintre ele e chiar cea a lui Gabriel Bivolaru - fostul deputat PSD condamnat pentru fraude economice. Cealaltă îl are ca personaj central pe Corneliu Iacubov (ex-vicepreşedinte PSD Bacău, fost patron al rafinăriei Rafo Oneşti) - în prezent judecat pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi delapidare. Legătura dintre Micula-Cociuban şi cele două grupări devine vizibilă prin compania Rokeno SRL, unde partenerul lui Ţârdea a fost asociat cu sora lui Gabriel Bivolaru, Mihaela Ene, dar si cu sora lui Corneliu Iacubov, Cora Nistor. Axată tot pe jocuri de noroc, firma Rokeno a produs la PRO TV un concurs televizat de tip Bingo, numit „RoKeno" - intrat rapid în insolvabilitate.

Scandalul „Tombola Câştigătorilor"
În 2009, fiii lui Petre Paul Ţârdea, Andrei şi Bogdan, au demarat la televiziunea publică din România o altă emisiune-concurs: „Tombola câştigătorilor", difuzată de TVR 2. Afacerea s-a derulat cu sprijinul a două instituţii de stat: TVR şi Loteria Română - prin intermediul căreia au fost vândute biletele de concurs. Emisiunea era produsă de firma Oxigen Company SRL ai cărei asociaţii majoritari sunt Andrei şi Bogdan Ţârdea. Partener minoritar e Gelu Octavian Uglean - fiul lui Gheorghe Uglean, fost preşedinte al Curtii Supreme de Justitie. Emisiunea a fost scoasă de pe post la doar două luni după lansare. În scurt timp, mai mulţi dintre artiştii implicaţi în show au reclamat public, în presa de la Bucureşti, faptul că fraţii Ţârdea nu şi-au onorat obligaţiile de plată.

Anchetă realizată de RISE Project şi O.C.C.R.P. (The Organized Crime and Corruption Reporting Project), organizaţii în care sunt reuniţi jurnalişti de investigaţie din întreaga lume.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările