Štefan Füle: „Suntem angajaţi să semnăm Acordul de Asociere cu Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european
pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle FOTO: Adevărul
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle FOTO: Adevărul

În cadrul primei sale vizite din acest an la Chişinău, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle a declarat că  „UE este în continuare angajată să semneze Acordul de Asociere, care este un model de modernizare a Republicii Moldova“.

Totodată, comisarul european a apreciat faptul că Acordul de Asociere parafat la Vilnius a fost tradus în limba română şi în limba rusă. „Este bine că textul acordului parafat a fost tradus în limbile română şi rusă, astfel încât toţi cetăţenii, inclusiv cei din regiunea transnistreană, să facă cunoştinţă cu acest text“, a declarat oficialul.

„Vă încurajez pe fiecare să citiţi acordul, să vedeţi beneficiile acestuia şi oportunităţile de colaborarea mai strânsă cu UE. Relaţiile Uniunii Europene cu Republica Moldova se dezvoltă cu o viteză accelerată. Pe parcursul anului 2013 au fost luate un şir de măsuri care au contribuit la avansarea relaţiilor bilaterale: am parafat Acordul de Asociere, am ridicat cotele pentru vinurile moldoveneşti şi am iniţiat procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Este important să susţinem această dinamică”, a subliniat Štefan Füle potrivit IPN.

Totodată, premierul Iurie Leancă a menţionat că, pe lângă faptul că în 2014 urmează să fie semnat Acordul de Asociere, mai urmează să se pună în aplicare primul element de interconexiune în domeniul energetic. „Avem în faţa noastră obiective extrem de importante. Am început deja discuţia pe câteva elemente cheie, sunt convins că împreună vom discuta cum să facem aşa ca în momentul când semnăm acordul şi îl ratificăm în Parlament să fim gata pentru a beneficia pe deplin de prevederile şi avantajele formulate“, a subliniat premierul.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a menţionat că la Conferinţa ministerială, la care au participat, dincolo de miniştrii agriculturii sau viceminiştri din ţările Parteneriatului Estic, a avut plăcuta surpriză să vadă interesul mare pe care l-a stimulat această conferinţă şi în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. „Am avut 13 sau 14 reprezentanţi la nivel înalt, miniştri sau secretari de stat din state membre ale Uniunii Europene. Aceasta arată angajamentul clar al Comisiei Europene de a sprijini Republica Moldova şi ţările din Parteneriatul Estic în drumul european”, a conchis comisarul.

Cei doi comisari europeni au vizitat Moldova cu ocazia organizării la Chişinău a Conferinţei ministeriale a miniştrilor agriculturii şi dezvoltării rurale din ţările Parteneriatului Estic şi UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite