70% din ambulanţele Spitalului de Urgenţă trebuie schimbate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70% din ambulanţele Serviciului de Urgenţă din capitală au perioada de exploatare depăşită. Conform regulamentelor existente, se recomandă o ambulanţă să fie schimbată o dată la 5 ani, dat fiind faptul că anual coeficientul de uzură este de 15-20%.

Solicitat de IPN, directorul Centrului Naţional de Medicină Urgentă, Gheorghe Ciobanu, a declarat că, potrivit normativelor stabilite, în Republica Moldova ar trebui să existe 445 de ambulanţe, în prezent în ţară sunt doar 378. O parte din ele au un coeficient de uzură avansat şi cauzează cheltuieli adăugătoare de întreţinere. De asemenea, este redusă operativitatea de intervenţie în cazurile de urgenţă.

„Avem rezerve în ceea ce priveşte utilarea unor ambulanţe existente. Nu toate corespund cerinţelor europene şi ar trebui să fie scoase din uz. Aici ne referim la ambulanţele din perioada sovietică. Este nevoie ca tot transportul de urgenţă să fie cu tracţiune dublă, deoarece populaţia Republicii Moldova locuieşte preponderent la sate, unde drumurile sunt de proastă calitate”, a explicat Gheorghe Ciobanu.

Specialistul a adăugat că utilajul medical cu care este dotată o ambulanţă costă mai mult decât unitatea de transport. Directorii spitalelor din Republică, care au departamentele de urgenţă, au propus Ministerului Sănătăţii ca ambulanţele să fie procurate de către stat, iar utilarea acestora să fie făcută de către spitale, cu aparatajul din dotare, pentru a majora numărul unităţilor de transport care pot să intervină în situaţii de urgenţă.

Costul unei ambulanţe este de circa 1,5 milioane de lei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite