Acţionarii europeni de la Moldova-Agroindbank continuă lupta în instanţele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii păgubiţilor spun că au doar o fotocopie a unei hotărâri, care se pretinde că a fost emisă de arbitri la Sankt Petersburg şi care până în prezent nu pot fi localizaţi nici după o lună de căutări.

Grupul de investitori europeni care au fost ţinta unui atac premeditat asupra capitalului pe care îl deţineau la Moldova-Agroindbank (MAIB) intenţionează să facă uz de toate mijloacele legale pentru a-şi recupera pachetele de acţiuni din cea mai mare bancă din Moldova.

Alexandru Ţurcan, avocat la Biroul „Ţurcan Cazac", care-i reprezintă în instanţă pe investitorii europeni, a menţionat că „mizele în acest joc periculos sunt relaţiile Republicii Moldova cu investitorii străini şi comunitatea internaţională".

Într-un comunicat de presă, se precizează că pachetul de 28% din acţiuni al investitorilor europeni în MAIB a fost sustras în baza unei încheieri a Curţii de Apel Bender, din oraşul Căuşeni, „care a recunoscut şi a încuviinţat spre executare o simplă fotocopie a unei hotărâri arbitrale ad hoc, care se pretinde că a fost emisă de arbitri, în Sankt Petersburg, și care până în prezent nu pot fi localizaţi nici după o lună de căutări".

În acelaşi timp, acţionarii sloveni de la MAIB s-au adresat încă la 12 august 2011 la Curtea de Arbitraj a oraşului Sankt Petersburg şi regiunii Leningrad cu o cerere de anulare a deciziei ARB-АН/12/10, din 28 decembrie 2010, prin care aceştia au fost lăsaţi fără active. Firmele pârâte sunt Boss Payment Ltd şi Merchant Outpost Company, înregistrate pe insulele Seychelles.

Offshoruri cu oficii la Căuşeni

Ambele firme au câte trei adrese juridice. Boss Payment Ltd are şi o adresă la Căuşeni, pe strada Eminescu, care coincide cu cea a unui cazinou.
Vladimir Cozac, proprietarul imobilului din Căuşeni, susţine că Boss Payment Ltd, a închiriat de la el un oficiu. „Nu ştiu cine sunt. Au plătit timp de un an, iar din luna mai n-am mai văzut pe nimeni", ne-a declarat proprietarul oficiului.

Viorel Morari, procurorul care conduce ancheta, spune că, pentru asigurarea executării operative a cererii de comisie rogatorie, se duc tratative cu autorităţile ruse ca ofiţerul de urmărire penală şi procurorul moldovean să paticipe la proces.

„UE urmărește cu îngrijorare" cazul

„Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova urmăreşte cu îngrijorare ultimele delapidări de acţiuni de la câteva bănci comerciale", a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE de la Chișinău. „Aceasta este o problemă foarte importantă şi nu doar pentru că investitorii europeni încep să se îngrijoreze, ci cu toţii îşi pun semne de întrebare. Moldova face eforturi mari ca să îşi îmbunătăţească imaginea de ţară prietenoasă pentru investitorii şi să-i atragă şi, bineînţeles, aceştia au nevoie să se simtă în siguranţă", a spus Schuebel pentru Publika TV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite