Lovitură pentru DIICOT Sălaj. Nulitate absolută a rechizitoriului unui dosar cu nume grele din magistratură, poliţie şi învăţământ

Lovitură pentru DIICOT Sălaj. Nulitate absolută a rechizitoriului unui dosar cu nume grele din magistratură, poliţie şi învăţământ

Soluţia Înaltei Curţi este definitivă FOTO Arhivă

Procurorii au făcut contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce magistraţii clujeni au invocat necompetenţa DIICOT şi au întors rechizitoriul.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins joi, 14 martie, contestaţiile formulate de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împotriva soluţiei din 26 noiembrie 2018, prin care Curtea de Apel Cluj a desfiinţat cel mai complex dosar instrumentat în ultimii ani de către DIICOT Sălaj. Curtea Supremă a apreciat că respectivele contestaţii sunt nefondate, soluţia pronunţată fiind definitivă.

În toamna anului trecut, instanţa clujeană a admis necompetenţa materială şi după calitatea persoanei a DIICOT Sălaj şi a constat "nulitatea absolută a rechizitoriului, a actelor de urmărire penală efectuate în cauză, a probelor şi a mijloacelor de probă întocmite, dispuse şi autorizate de către DIICOT Sălaj". În plus, a dispus "excluderea şi eliminarea de la dosar a tuturor probelor şi mijloacelor de probă" şi a restituit cauza la procuror.

La acea vreme, procurorul de caz Dan Bubuiug, şeful Biroului Teritorial Sălaj, se arăta surprins de decizia magistraţilor clujeni şi mărturisea că este pentru prima dată în carieră când i se invocă necompetenţa. "Instanţa s-a pronunţat asupra necompetenţei procurorului DIICOT de a instrumenta respectivul dosar. Altfel spus, în opinia judecătorului, procurorul DIICOT nu avea competenţa de a instrumenta dosarul. Iar pentru că urmărirea penală a fost efectuată de un procuror necompetent, toate actele făcute de către acesta sunt lovite de nulitate absolută. Sunt procuror de 10 ani, cu grad de Înaltă Curte, toate gradele obţinute în urma unor examene, şi cred că îmi cunosc competenţa. Mă surprinde soluţia instanţei. Este prima dată în carieră când mi se invocă necompetenţa", afirma Bubuiug.

Printre inculpaţi, oameni de afaceri, un magistrat şi poliţişti

După doi ani de cercetări, dosarul respectiv număra nu mai puţin de 13 inculpaţi, printre care fostul vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan, afaceriştii Dumitru Ardelean, Ioan Huluban şi Ioan Galiş, fiica acestuia din urmă, precum şi doi poliţişti.

Anchetatorii vorbeau despre infrancţiuni precum constituirea unui grup infracţional, dare şi luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi fals intelectual.

Ieşit la pensie între timp, fostul magistrat Patriţiu Dărăban era acuzat că a comis diverse ilegalităţi în procesul de insolvenţă al firmei deţinută de doi dintre inculpaţi şi că a beneficiat de avantaje de la un altul, după ce autoutilitarele societăţii lui şi a fratelui său au fost date în chirie la un preţ supraevaluat.
În cazul fostului inspector şcolar general, Ioan Abrudan, procurorii susţineau că ar fi intermediat obţinerea unei note mari la Bacalaureat de către fiica unuia dintre afaceriştii din dosar, stabilind semnele pe care tânăra să le facă pe lucrare.

Doi dintre afaceriştii din dosar - Ioan Huluban şi Ioan Galiş - erau acuzaţi de instigare la dare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis pentru a prelua patrimoniul firmei Eurocard 2000 aflate în insolvenţă. Potrivit anchetatorilor, societatea a fost vândută unei alte firme, deţinute tot de Galiş şi Huluban, pentru doar un milion de lei, deşi fusese evaluată la 4,8 milioane de lei, fiind, astfel, prejudiciaţi ceilalţi creditori.

Mai puteţi citi:

Un judecător inculpat într-un dosar de corupţie a ieşit la pensie. CSM l-a suspendat încă de acum patru luni

Decizie în dosarul caracatiţei corupţiei din Sălaj. Sunt vizaţi judecători, poliţişti, inspectori şi oameni de afaceri cunoscuţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: