Lideri autentici care au militat pentru drepturile omului. Cinci oameni care au schimbat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Nelson Mandela, la Mahatma Gandhi sau Jimmy Carter, mulţi susţinători neobosiţi ai drepturilor omului au făcut din această lume un loc mai bun.

În 539 î.Hr., regele Persiei, Cirus al II-lea cel Mare, cucerea oraşul Babilon şi îi elibera pe evreii ţinuţi captivi din vremea domniei lui Nabucodonosor. A declarat egalitatea între persoane, fără deosebire de rasă ori de religie, decrete pe care le-a cuprins în Cilindrul lui Cirus, considerată "prima cartă a drepturilor omului din istorie". Istoria abundă în povestiri ale unor oameni extraordinari care au schimbat lumea prin lupta lor pentru apărarea drepturilor naturale ale oricărui individ.

Iată câteva dintre personalităţile considerate adevăraţi super-eroi, care şi-au dedicat viaţa luptei pentru apărarea drepturilor şi libertăţile fundamentale ale omului:

Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948)

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869 - 30 ianuarie 1948), unul dintre cei mai cunoscuţi pacifişti ai lumii, a fost liderul mişcării de independenţă a Indiei în faţa guvernării britanice. Născut în Porbandar, India, Gandhi a studiat legea şi a organizat proteste paşnice - boicotarea produselor britanice, refuzul plăţii de taxe - care au condus desprinderea Indiei de sub dominaţia Imperiului Britanic. A devenit un simbol al mişcărilor de revoltă non-violente, al luptei pentru drepturile civile şi libertăţile omului. Gandhi a fost ucis de un fanatic în 1948, după ce a protestat împotriva fundamentalismului musulman.

În 2007, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decretat 2 octombrie, ziua de naştere a lui Gandhi, drept Ziua Internaţională a non-violenţei.

Oskar Schindler (1908-1974)

Născut pe teritoriul actual al Cehiei, Oskar Schindler a fost un industriaş nemilos, membru în partidul nazist. Cu toate acestea, el a rămas în istorie drept salvatorul a circa 1.200 de evrei ce trebuiau deportaţi la Auschwitz, pe care i-a angajat în fabricile sale de email şi muniţii.
Într-un interviu din 1964, Schindler mărturisea că a decis să se implice după ce a văzut că persecuţia evreilor se intensifica în cruzime, ajungându-se de însemnarea cu Steaua lui David, la deportările în ghetouri şi mai apoi la atrocităţi.

Schindler a murit în Germania, în 1974, anonim şi ruinat, după ce şi-a cheltuit averea pentru a-şi salva muncitorii de la moarte. După moartea lui, mulţi dintre cei pe care i-a ajutat şi urmaşii lor au finanţat transferul trupului său pentru a fi înmormântat în Israel, onorându-i, astfel, ultima dorinţă.

Rosa Parks (1913-2005)

Considerată "prima doamnă" a mişcării pentru drepturile civile moderne din America, Rosa Parks a devenit cunoscută după ce în 1955, a refuzat să cedeze locul pe care îl ocupa într-un autobuz, în favoarea unui bărbat alb, în Alabama. Gestul său a trimis-o după gratii.
Ea a devenit un simbol internaţional al rezistenţei împotriva segregării rasiale şi a ajutat la modelarea viitorului Statelor Unite. ​​​​În 1996, preşedintele Clinton i-a oferit Medalia Prezidenţială pentru Libertate.

Nelson Mandela (1918-2013)

Preşedinte al Africii de Sud în perioada 2004-2009, primul ales prin vot universal, Nelson Mandela a fost un activist anti-apartheid, guvernarea lui punând accent pe comberea rasismului, a sărăciei şi a inegalităţii şi pe promovarea reconcilierii rasiale.

A fost închis în 1962 pentru trădare şi sabotaj, şi a petrecut după gratii 27 de ani. Cazul său a declanşat o campanie internaţională pentru eliberarea lui din închisoare. A primit o serie de distincţii şi medalii internaţionale, în semn de recunoaştere a implicării sale în activitatea împotriva discriminării şi în politica anti-colonialistă; printre acestea, Premiul Nobel pentru Pace, în 1993, şi Medalia Prezidenţială pentru Libertate şi Ordinul Lenin.

Jimmy Carter (născut în 1924)

Al 39-lea preşedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter a părăsit Biroul Oval în 1980, activitatea depusă în anii ce au urmat crescându-i considerabil popularitatea. El s-a implicat într-o serie de acţiuni umanitare, înfiinţând Centrul Carter din Atlanta, o organizaţie non-profit ce îşi propune să reducă sărăcia şi suferinţa umană, să militeze pentru drepturile omului, să îmbunătăţească starea de sănătate, să reducă conflictele şi să promovede democraţia.

Printre realizările Centrului se numără supravegherea alegerilor în 37 de state, pentru a încuraja procesul democratic, negocieri de pace în Etiopia, Liberia, Suda, Uganda, Haiti, Bosnia şi Herţegovina şi Orientul Mijlociu, diminuarea stigmatizării persoanelor cu afecţiuni mintale în întreaga lume. În 2002, fostul şef de stat a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru munca depusă prin intermediul Centrului Carter.

Vă mai recomandăm:

Cinci femei puternice care au făcut istorie. Regina care a asistat la execuţia mamei sale şi a răzbit ulterior în politică

Viaţa neconvenţională a Mariei Sibylla Merian, cercetătoarea care a desluşit misterele metamorfozei insectelor

Femei-pilot care au sfârşit tragic. Cine a fost aventuriera pentru care preşedintele SUA a cerut o misiune de salvare uriaşă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite