Gheorghe Ilea, ambasador al culturii din judeţul Sălăj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut artist plastic din Sălaj, Gheorghe Ilea, trăieşte din pictură şi pentru ea. El spune că şi-a dorit să fie pictor de la 4 ani.


Aşezat de criticul Pavel Şuşară în prim-planul artei noastre de astăzi, cel mai cunoscut şi apreciat pictor din judeţul Sălaj, Gheorghe Ilea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, trăieşte din 1998 exclusiv din lucrările sale pictură. Astfel, în urmă cu trei ani, şi-a deschis o galerie în centrul Zalăului, „Galeria de Artă Ilea”. „Soţia mi-a dat ideea. Mă ajută mult şi mă înţelege ce fac. Este foarte important pentru mine”, explică pictorul.

„Nu ştiu dacă aş fi putut face altceva”


Tablouri semnate de artistul sălăjean au fost cumpărate de Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, unde mai există şi alte lucrări cu semnătura sa, ca de altfel şi la muzeele de artă din Cluj Napoca, Oradea, Zalău, ori în colecţii din ţară şi străinătate – SUA, Austria, Germania, Ungaria, Franţa, Belgia şi Olanda. A expus, în expoziţii personale sau de grup, la Cluj, Bistriţa, Oradea, Dej, Baia Mare, Satu Mare, Bucureşti, Budapesta, Viena, Madrid, Santiago de Compostela. Anul acesta lucrări semnate de Gheorghe Ilea au fost selecţionate în expoziţia „Armony Show” (New York) şi la „Romanian Cultural Resolution” Halle 12 Spinnerei –Leipzig, Germania. Tot în cursul acestui an, Galeria „Plan B”  din Berlin i-a găzduit o expoziţie personală. Fără exagerare, se poate spune că Gheorghe Ilea că este unul – probabil cel mai important – dintre ambasadorii culturii sălăjene.

„Documentele” lui Gheorghe Ilea

Proiectele artistice ale pictorului sunt diverse: „Document”, „Lada de zestre”, Fânul”, „Casa Aerului”. Cu sprijinul Centrului Culturii Tradiţionale Sălaj la Color Print Zalău a fost editată recent o mapă de prezentare a expoziţiei „Şura”, realizată de cunoscutul pictor sălăjean.

Fotografiile au fost realizate de Major István, Vasile Morar, Livia Ilea şi Gheorghe Ilea. „Şura” redă în mărime naturală un perete de lemn al şurii pictorului din satul Bucea. Are 300 cm înălţime şi 600 cm lungime şi este compusă din 10 pânze dispuse pe două rânduri, câte cinci pe un rând. Este pictată în tehnică mixtă pe pânză. Lucrarea „Şura” face parte din proiectul „Fânul”. Fiecare lucrare din cele care compun mapa are o „poveste”, file de jurnal, meditaţii, observaţii.

Cronicarul Aurel Chiriac, ce a scris despre Trienala internaţională de pictură a Euroregiunii Carpatice, considera că Gheorghe Ilea este „fidel unui crez pentru frumos, ce demonstrează aceeaşi aplecare asupra unor reprezentări consacrate de vremuri trecute, toate însă marcate de trecerea timpului, de siluete şi expresivităţi tonale ce transced lumea reală”.
……….



Ce îi place
 Lui Gheorghe Ilea îi plac, pe lângă evidenta pasiune, ce ţine de destin, pentru pictură, natura, peisajele, cu tot ce ţine de ele: florile, plantele, animalele.
 
Ce nu îi place
Artistului nu îi plac agresiunea asupra mediului şi un anumit grad de “poluare” şi în cadrul relaţiilor interumane.

Întrebare şi răspuns


Ce aţi fi făcut dacă nu alegeaţi pictura?
Greu de spus. De la vârsta de 4-5 ani am spus că vreau să mă fac pictor. Am ştiut exact ce vreau. Nu ştiu dacă aş fi putut face altceva.

Cum ar putea fi definită opera de artă?
Cred că opera de artă nu e atât rezultatul ştachetei înalte la care ai ajuns, ci mai degrabă limita neputinţei la care te-ai oprit. Toate lucrurile au o limită, dar uneori primesc o însufleţire care te absoarbe. Aşa mi s-a întâmplat şi cu Şura, o frumuseţe de forme şi culori infinită, ce nu se poate explica.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite