Experienţe de viaţă în România comunistă: cum trăiau românii înainte de 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul evenimentului FOTO Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
Afişul evenimentului FOTO Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Pentru că din cauza greutăţilor din vremurile în care trăim perioada comunismului tinde să fie tot mai mult idealizată, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istroie şi Artă Zalău s-au găndit să le arate tinerilor care nu erau născuţi înainte de 1989 cum se trăia în acele timpuri, pentru a pz'utea decide, în cunoştinţă de cauză, dacă acum e mai rău sau nu.

Elevi de la mai multe licee şi de la o şcoală gimnazială din Zalău vor participa miercuri, 20 februarie, la Galeria de Artă "Ioan Sima", la o dezbatere cu tema „Experienţe de viaţă în România comunistă”. Dezbaterea este organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj, şi va avea loc de la ora 14,30. Este prima întrunire în cadrul proiectului educaţional care are ca temă experienţele de viaţă ale sălăjenilor în timpul regimului comunist. Din proiectul iniţiat şi coordonat de cercetător ştiinţific dr. Marin Pop fac parte Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Grupul Şcolar „Voievodul Gelu”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”şi Şcoala Gimnazială „Porolissum”.

Ei îi vor putea asculta, miercuri, pe zălăuanii invitaţi de organizatori să vorbească despre ceea ce însemna, atunci, traiul sub regim comunist - muzeograful Pia Badiu, preotul Ioan Ghiurco şi alţii. De asemenea, tinerii vor avea posibilitatea să vadă, graţie unei înregistrări, cum arăta programul TV al unei zile de dinainte de Revoluţie.

Potrivit lui Marin Pop, prin acelaşi proiect, elevii de la şcolile amintite realizează o serie de interviuri de istorie orală, cu părinţii, bunicii sau alte persoane care au trăit, mai mult sau mai puţin, experienţa regimului comunist. Cele mai reuşite interviuri de istorie orală vor fi premiate cu un loc gratuit la Şcoala de vară „Corneliu Coposu”, pe care Fundaţia „Corneliu Coposu”, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj intenţionează să o permanentizeze începând cu acest an, la Bobota, satul natal al Seniorului.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite